Foto van Anne Faber uit 2014, beschikbaar gesteld door haar familie
NOS NieuwsAangepast

Ouders Anne Faber aan het woord in rechtszaal: dader heeft alles verwoest

"Het is onvoorstelbaar hoeveel angst en pijn door de verdachte is ontstaan", zegt de moeder van Anne Faber in de rechtbank in Utrecht. "Allereerst bij Anne zelf, daarna breidden woede en verdriet zich als een olievlek uit. De familie zal nooit meer compleet zijn."

De nabestaanden hebben op de tweede procesdag van de rechtszaak tegen Michael P. (28) de mogelijkheid om te spreken. Annes vader en moeder maakten daar gebruik van.

Overeind blijven

Familieleden van Anne Faber zitten op de eerste rij in de rechtszaal. De moeder van Anne neemt als eerste het woord. "Ik vond het moeilijk om in een warm bed te liggen terwijl de regen tegen de ramen sloeg en ik niet wist waar Anne was. Ik voelde me schuldig. Maar het moest wel om overeind te blijven tijdens de zoektocht", zegt ze.

Ze vertelt over de identificatie: "We waren voorbereid met foto's, maar we moesten elkaar vasthouden om overeind te blijven toen we haar zagen. Wat we zagen was niet te beschrijven. Alle mooie woorden die we wilden zeggen vielen weg. We konden alleen zeggen: we zijn bij je."

De moeder van Anne vertelt niet alleen over het verdriet in de familie, ze gaat ook in op de angst die is ontstaan in de samenleving. "Vriendinnen van Anne zijn bang om alleen door het bos te lopen. Zelfs vrouwen die Anne niet kennen, vertellen dat ze bang zijn geworden. Allemaal door toedoen van één persoon. Onvoorstelbaar wat één persoon kan doen."

Ze gelooft niet dat Michael P. de waarheid heeft verteld. "Rechercheonderzoek wijst uit dat niet alles wat hij zegt kan kloppen. Hij heeft dus gelogen en dingen verzwegen. De enige persoon die weet wat er echt gebeurd is, mijn dochter Anne, is door verdachte om het leven gebracht. Horrorscenario's dringen zich aan me op. En in elke variant heeft mijn dochter ondraaglijk geleden en is ze in eenzaamheid gestorven."

'Nooit meer vrij'

Ze hoopt dat de verdachte nooit meer vrijkomt. "Levenslang leek me in eerste instantie passend. Maar is levenslang nog wel levenslang? Om te voorkomen dat hij ooit nog vrijkomt, moet ik pleiten voor tbs. Voor behandeling dus."

Daar heeft ze geen enkel vertrouwen meer in. "Tot nu toe is zijn behandeling van kwaad tot erger gegaan. Waarom zou het nu wel goed gaan? Daarom vraag ik 30 jaar met tbs. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat hij levenslang in de gaten wordt gehouden. Want als hij weer vrijkomt dan gebeurt er weer iets vreselijks met een dochter."

Anne is het meest waardevolle en kwetsbare in mijn leven, naast mijn zoon Rogier.

Annes vader

Na Annes moeder, neemt haar vader het woord. "Eerlijk gezegd vind ik dat ik het recht zou moeten hebben om de dader hier zelf te straffen. Ik heb zo'n pijn in mijn hart. Anne is het meest waardevolle en kwetsbare in mijn leven, naast mijn zoon Rogier."

"Anne, vol levensvreugde, 25 jaar nog maar, zo onschuldig bezig met een fietstocht. De dader heeft alles verwoest. Haar leven, ons leven en het leven van iedereen die van haar hield."

De vader van Anne noemt het ondraaglijk dat haar dood voorkomen had kunnen worden. "Dit is een ander soort falen dan signalen missen. Dit is ernstig en mag niet zonder gevolgen blijven."

'Wat voor straf moet zo iemand krijgen?'

"Ik zal mijn vertrouwen in deze rechtbank uitspreken, maar ik vind het moeilijk", zegt hij. "Ik moet maar afwachten wat voor straf er wordt opgelegd. Wat voor straf moet zo iemand krijgen? Investeren in een behandeling die niet werkt? Zo naïef zijn dat je van zo iemand iets menselijks kan maken? Ik heb niet het idee dat een straf zal voldoen aan mijn gevoel van rechtvaardigheid."

Hij wenst de rechtbank veel wijsheid met de beslissing en vertelt nog een keer over hoe erg hij Anne zal missen. "Ik zal haar nooit meer binnen zien stuiven met haar oogverblindende lach, ik zal haar bruiloft niet meemaken, ik zal haar niet groot zien worden."

Schadevergoeding

De nabestaanden van Anne Faber willen ook een schadevergoeding van Michael P. De advocaat van de familie vraagt de rechtbank om vooruit te lopen op een nieuwe wet voor 'affectieschade'. Deze wet biedt smartengeld aan mensen die een naaste moeten missen. De wet gaat in per 1 januari. Volgens de advocaat ligt de wet klaar voor gebruik en heeft de rechtbank "de mogelijkheid om op deze wet te anticiperen."

Michael P. tijdens de rechtszaak op 11 juni 2018

Michael P. was niet bij de familieverklaringen aanwezig. De nabestaanden wilden niet met hem worden geconfronteerd. P. hoort het verhaal van de familie aan in een aparte ruimte. Nadat de ouders de zaal hebben verlaten, wordt Michael P. de zaal binnengebracht. Hij reageert met zachte stem.

"Verschrikkelijk wat deze mensen hebben doorgemaakt. Ik heb mijn best gedaan om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Ik vond het verschrikkelijk om te horen. Het spijt me echt."

De eerste procesdag

Gisteren, op de eerste procesdag, stond een belangrijke vraag centraal: was het een aaneenschakeling van impulsieve daden of had hij een vooropgezet plan om iemand te verkrachten en te vermoorden? P. zegt niet te begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren; het was niet zijn bedoeling, zegt hij. Het OM denkt juist wel dat hij die avond bewust van plan was een slachtoffer te maken.

Bekijk in deze video de samenvatting van de eerste procesdag:

De eerste dag van de rechtszaak tegen Michael P.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl