ANP

Was het een aaneenschakeling van impulsieve daden of had hij een vooropgezet plan om iemand te verkrachten en te vermoorden?

Die vraag stond maandag centraal op de eerste dag van de rechtszaak tegen de 28-jarige Michael P., die heeft bekend dat hij Anne Faber heeft misbruikt en gedood.

P. zegt niet te begrijpen hoe het heeft kunnen gebeuren; het was allemaal niet zijn bedoeling. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij die avond mogelijk wél bewust van plan was een slachtoffer te maken.

Bekijk hieronder een samenvatting van de eerste procesdag:

De eerste dag van de rechtszaak tegen Michael P.

In september vorig jaar maakte Anne een fietstocht in de omgeving van Den Dolder, waar P. in een psychiatrische kliniek verbleef. Zelf reed hij die avond rond op zijn scooter. Ze legden dezelfde route af door het bos. Had hij Anne Faber soms al ergens zien fietsen? Achtervolgde hij haar? Wachtte hij haar op?

Volgens P. niet. Het was toeval dat hij tegen haar aan botste, toen hij met zijn scooter op een bospad reed. Daar had hij gereedschap en messen verstopt. Zijn zwangere vriendin vertelde hij dat hij bij zijn moeder was; zijn telefoon ging daarna uit.

Ik was kwaad op mezelf, vanwege vroeger.

Michael P.

Maar ook dat betekent niet dat hij iets van plan was, zei P. vandaag in de Utrechtse rechtbank. Hij zou die avond gaan klussen en wilde niet met de spullen rondrijden op zijn onverzekerde scooter. En hij verzon de smoes over zijn moeder om verder niet meer met zijn vriendin te hoeven appen.

Na de aanrijding in het bos wilde Anne Faber de politie bellen, vertelde P. Dat maakte dat hij door het lint ging en niet meer wist wat hij deed. Onder bedreiging van een mes joeg hij haar het bos in en vernielde hij haar telefoon.

Toen Anne vaststelde dat hij van plan was haar te verkrachten, deed hij dat ook daadwerkelijk. "Ik was kwaad op mezelf, vanwege vroeger", zei P., een wat gedrongen man met een breed postuur. Hij duidde op de twee eerdere verkrachtingen die hij pleegde in 2010.

Hulp

P. zegt dat hij Anne vastgebonden meenam op zijn scooter, om haar verderop vrij te laten. In plaats daarvan tilde hij haar over een hek bij vliegbasis Soesterberg. Daar bracht hij haar om het leven met een mes, toen ze om hulp riep.

Michael P. zegt dat hij zich niet meer alle details kan herinneren. "Zou kunnen", "weet ik niet meer", "daar heb ik niet over nagedacht", klinkt het regelmatig. Zo weet hij niet meer waar hij het moordwapen heeft gelaten. Ook de sieraden die Anne Faber droeg zijn spoorloos. De officier van justitie wilde weten of hij ze had verkocht voor Ritalin of cocaïne, waar Michael P. verslaafd aan is. Hij ontkent dat.

Waar is het kettinkje van Anne gebleven?

Na de dood van Anne ondernam Michael P. een heleboel stappen om zijn misdaden te verdoezelen. Hij verplaatste het lichaam van Anne twee keer; de laatste keer met de auto van zijn moeder naar een natuurgebied in Zeewolde. Ook wiste hij zo veel mogelijk sporen.

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft P. "diepgaande problemen met het beheersen van impulsen, emoties en agressie". Hij kampt met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, is berekenend en heeft psychopathische trekjes.

Tbs?

Als hij die bewuste avond in september inderdaad impulsief handelde, is het advies hem tbs met dwangverpleging op te leggen. De kans op herhaling is in dat geval groot, zeggen de deskundigen. Michael P. zei zich nu wél in tbs te kunnen vinden, anders dan na zijn eerdere veroordeling.

Als hij alles heeft gepland, dan zijn de deskundigen minder helder in hun advies. Toch is de verwachting dat P. ook in dat geval wel tbs kan worden opgelegd.

Wat weten we van Michael P.? Dat zie je in de video hieronder:

Wie is Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber?

STER reclame