Kabinet spreekt nog niet over vervolging Russische MH17-verdachten
Het kabinet ziet op dit moment geen aanleiding om afspraken met Rusland te maken over de vervolging en uitlevering van verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Dat zei minister Grapperhaus in een debat in de Tweede Kamer over zulke afspraken met Oekraïne. De Tweede Kamer is verbaasd over het standpunt van het kabinet. CDA-Kamerlid Van Dam sprak van "een knoop in mijn maag".
De Kamer gaf eensgezind steun aan het verdrag met Oekraïne. Daarin is afgesproken hoe verdachten die in dat land zijn aangehouden, door Nederlandse rechters berecht kunnen worden. De Oekraïense grondwet verbiedt de uitlevering van eigen onderdanen. Maar bij een strafzaak over de ramp met vlucht MH17 kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van video conferencing, hebben Nederland en Oekraïne nu vastgelegd.
Goede stappen
De hele Tweede Kamer vindt dat het kabinet goede stappen maakt in het proces om de waarheid boven tafel te krijgen over de ramp in 2014. Nadat het Joint Investigation Team (JIT) anderhalve week geleden constateerde dat de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergehaald afkomstig was van een brigade van het Russische leger, besloot het kabinet Rusland aansprakelijk te stellen. En nu ligt er dus een verdrag met Oekraïne over de berechting van verdachten.
Sinds de laatste presentatie van het JIT kan ik het gerust benoemen: dat we bij het ratificeren van het verdrag met Oekraïne toch door de oogharen kijken naar wat dit betekent voor de eventuele vervolging van Russische verdachten
Maar het zit een groot deel van de Kamer niet lekker dat er zelfs nog geen voorbereidingen zijn getroffen om soortgelijke afspraken te maken met Rusland. Terwijl het na het rapport van het JIT "niet ondenkbeeldig is dat er verdachten met een Russische nationaliteit in beeld komen", zei SP-Kamerlid Van Nispen.
Minister Grapperhaus wees erop dat er aanleiding was om afspraken te maken Oekraïne, omdat de ramp met vlucht MH17 in dat land heeft plaatsgevonden. Hij zei dat het kabinet zeer bereid is om met Rusland in gesprek te gaan, als er aanwijzingen zijn dat dit nodig is. "Maar het vervolgen van individuen in een strafproces is heel wat anders dan het aansprakelijk stellen van een land", stelde hij.