Kamer unaniem achter aansprakelijkstelling Rusland voor MH17
De voltallige Tweede Kamer steunt het besluit van Nederland en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen voor de ramp met de MH17. In een debat met de ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spraken Kamerleden van een juist, logisch en dapper besluit.
Forum voor Democratie-leider Baudet sloot zich hierbij aan. Hij heeft altijd twijfels gehad over de onafhankelijkheid van het zogenoemde Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de ramp. In 2016 ondertekende hij nog een brief waarin de Amerikaanse president Trump om nieuw onderzoek werd gevraagd.
In het debat zei hij dat hij nog steeds voor "maximale waarheidsvinding" is en geen spijt heeft van de brief, maar dat de onderzoeksresultaten die het JIT vorige week presenteerde hem grondig en plausibel lijken. Daarom steunt hij nu toch het kabinetsbesluit om Rusland aansprakelijk te stellen.
GroenLinks-Kamerlid Van Ojik benadrukte dat het niet vaak voorkomt dat de hele Tweede Kamer zich achter een besluit van het kabinet schaart. Denk deed niet mee aan het debat.
Ondanks de grote eensgezindheid in de Kamer, bleek het toch niet mogelijk de nationale eenheid over de Russische aansprakelijkheid in een motie vast te leggen. Forum voor Democratie en de PVV deden uiteindelijk niet mee.
België en Maleisië
Alle fracties in de Tweede Kamer wilden weten waarom landen als België en Maleisië, die ook passagiers aan boord van de MH17 hadden, zich niet hebben aangesloten bij het besluit van Nederland en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen.
Minister Blok zei dat hij respecteert dat deze landen hun eigen afweging maken en dat zij daar even tijd voor nodig hebben.
Oekraïne
PVV, CDA ,SP en Forum voor Democratie vragen zich af of ook Oekraïnes aansprakelijk moet worden gesteld. PVV-Kamerlid De Roon wijst erop dat er een tapgesprek is van een dag voordat MH17 werd neergeschoten. Dat is opgenomen door Oekraïense veiligheidsdiensten. De rebellen bespreken daarin dat er een BUK-raket aankomt. De Roon: "De bedoeling van een BUK binnenbrengen, is ermee te kunnen schieten, niet om hem op een plein tentoon te stellen."
De vier partijen vinden dat Oekraïne had moeten optreden, bijvoorbeeld door het 'plafond' waarboven veilig gevlogen kan worden te verhogen. Nu dat niet is gebeurd, vinden ze dat er sprake is van verwijtbaar handelen.
Minister Blok vindt een tapgesprek niet voldoende bewijs en wil wachten op bewijs van het JIT, dat onderzoek doet naar individuele verantwoordelijkheid. Hij sluit echter niet uit dat Oekraïne alsnog een keer aansprakelijk wordt gesteld. PVV, CDA en SP vinden dat antwoord te vrijblijvend. Ze willen dat er specifiek onderzoek naar mogelijke staatsverantwoordelijkheid van Oekraïne wordt gedaan.
Blok beseft dat Nederland door het besluit om Rusland aansprakelijk te stellen "doelwit wordt van de Russische misinformatie, van Russische dreigingen", maar hij voelt zich gesterkt door alle internationale steun. "Dat leidt tot de conclusie dat we door moeten gaan en druk op Rusland moeten houden om uiteindelijk te doen wat we van haar vragen."