Hoe techbedrijven ervoor willen zorgen dat jij minder op je telefoon kijkt
Kun jij het ook niet laten om 's nachts toch nog even op je telefoon te kijken om te zien of er nog wat is gebeurd? Of krijg je na een uur zonder smartphone een onbehaaglijk gevoel dat je iets mist?
Veel mensen zijn verknocht aan hun smartphone, zoveel is wel duidelijk. Dat leidt tot zorgen bij ouders, deskundigen en zelfs aandeelhouders van Apple: wanneer wordt het gebruik ongezond?
Apple en Google, die samen de markt voor mobiele besturingssystemen in handen hebben, houden zich met die vraag bezig. De twee bedrijven hebben er op hun ontwikkelaarsconferentie, vorige maand en gisteren, ruim aandacht aan besteed.
De aandacht valt samen met een verhoogde maatschappelijke druk op de bedrijven om iets tegen smartphoneverslaving te doen. Als Google en Apple die druk zouden negeren, kan het zijn dat meer aandeelhouders zich gaan roeren. Dat willen ze uiteraard voorkomen.
Of deze functies ook echt zullen werken, is voorlopig afwachten, zegt Ina Koning van de Universiteit Utrecht. Ze is daar docent en houdt zich bezig met onderzoek naar smartphoneverslaving. "Ik vind het goed dat de bedrijven dit doen zodat er meer bewustwording komt. Maar we zijn nog niet ver genoeg in het onderzoek om conclusies te trekken." Het is onontgonnen terrein, legt ze uit. Haar vakgroep komt later dit jaar met een onderzoek naar smartphoneverslaving.
Koning denkt dat het gedrag van zowel kinderen als volwassenen aanpasbaar is. Ook merkt ze op dat we niet te bang moeten zijn voor het fenomeen van smartphoneverslaving. "Ik denk dat het belangrijk is om een evenwichtig beeld te schetsen: telefoons zorgen ook voor veel goede dingen."
Ironisch
Justine Pardoen van het Bureau Jeugd & Gezin vindt het niets dat er door Google en Apple gezocht wordt naar een technische oplossing. "Dat is niet de juiste manier. Ik heb de presentatie van Apple zitten kijken en ik vond het heel ironisch dat de aanwezigen aan het klappen waren voor functies die hun smartphonegebruik moeten gaan beperken."
Pardoen zegt dat het vooral belangrijk is dat mensen hun gedrag aanpassen. "We moeten onszelf de vraag stellen wat ons afleidt en daar een oplossing voor vinden."
Pardoen vindt, net als Koning, dat we voorzichtig moeten zijn met de term smartphoneverslaving. "Verslaving veroorzaakt een bepaald lichamelijk effect, dat zie je bij smartphones niet terugkomen."
Deze app neemt zoveel stress bij ons weg.
Ook al is er onder experts dus nog wel wat twijfel en scepsis, bij een deel van de ouders lijkt dit anders te liggen. Zo is bijvoorbeeld Simon de Wijs, vader van drie kinderen in de leeftijd tussen de 11 en 13 jaar, wel enthousiast over de maatregelen van Google en Apple.
Hij heeft een speciale app waarmee hij het telefoongebruik van zijn kinderen kan controleren. Zo kan hij tijdslimieten instellen voor bepaalde apps, zodat ze maar een uur per dag video's kunnen kijken. Andere apps, die de kinderen voor school nodig hebben, krijgen weer meer ruimte.
"Dit neemt zoveel stress bij ons weg." Volgens De Wijs zijn andere ouders in zijn omgeving ook enthousiast. De app biedt volgens De Wijs veel mogelijkheden die Apple en Google straks inbouwen.
Doorzettingsvermogen
Er zijn wel verschillen: De Wijs betaalt een maandbedrag om de app te gebruiken en het instellen van de app is niet makkelijk. "Je moet wel een beetje doorzettingsvermogen hebben ja." Apple en Google gaan die drempel dus flink verlagen.
De Wijs is er dus blij mee, dat geldt niet helemaal voor zijn kinderen. "Ze schamen zich er soms wel een beetje voor als ik andere ouders over de app vertel", zegt hij. Hij erkent ook dat de app niet perfect is, maar het scheelt wel een paar keer per dag 'de strenge vader' spelen.