Een bezoeker van de Apple-ontwikkelaarsconferentie
NOS NieuwsAangepast

Apple wil helpen met je telefoonverslaving en maakt lange neus naar Facebook

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Na Google heeft ook Apple maatregelen aangekondigd die ertoe moeten leiden dat gebruikers van iPhones, iPods en iPads hun smartphonegedrag beter in de hand hebben. Er zijn steeds meer zorgen over de hoeveelheid uren die mensen op hun telefoon doorbrengen. Op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple in de VS ging het ook over privacy en er was aandacht voor een slimmere versie van spraakassistent Siri.

Apple zegt gebruikers te willen helpen om beter met hun tijd om te gaan als "andere dingen meer aandacht nodig hebben". Daarbij werd bijvoorbeeld het probleem benoemd van fear of missing out, de angst om iets te missen op social media. iOS 12, de aankomende versie van het besturingssysteem voor Apple's mobiele apparaten dat dit najaar uitkomt, biedt een viertal zaken die gebruikers moeten gaan helpen:

  • Er komt een speciale slaapstand, die ervoor zorgt dat notificaties verborgen blijven totdat je 's ochtends opstaat;
  • Gebruikers krijgen straks wekelijks rapporten over hun telefoongebruik. Ook is het via deze functie mogelijk om te zien welke apps de meeste tijd opeisen en welke apps de meeste notificaties sturen;
  • En net als in Android P, de komende versie van Google's mobiele besturingssysteem, is het mogelijk om apps een timer geven (hoewel die wel negeren is);
  • Ten slotte krijgen ouders de mogelijkheid om de gebruikerstijd van hun kinderen te beperken en te bepalen welke apps ze wanneer en hoelang mogen gebruiken.

Sneller apps laden

Met deze functies beantwoordt Apple de brief van twee aandeelhouders, die in januari vroegen om dergelijke opties. In de brief schreven ze zich zorgen te maken over de hoeveelheid tijd die mensen op smartphones doorbrengen. Of zij en andere gedragsdeskundigen de nieuwe maatregelen genoeg vinden, is onduidelijk.

Het afgelopen jaar was er ook veel kritiek op de stabiliteit van iOS. Apple zegt dat dit een belangrijk aandachtspunt is geweest bij de ontwikkeling van iOS 12. De telefoons en tablets moeten nu sneller apps laden.

Daarnaast blijft Apple oude telefoons langer ondersteunen. De iPhone 5S, uitgekomen in september 2013, kan iOS 12 draaien, een telefoon die dus bijna vijf jaar oud is. Een groot verschil met concurrent Samsung, dat toestellen ten minste twee jaar softwarematig ondersteunt.

Lange neus naar Facebook en Google

De laatste maanden is het sleutelwoord in de techwereld privacy. Pas laat in de presentatie - en vrij kort ook - kwam het onderwerp aan bod. De impact van wat Apple aankondigde was er niet minder om.

Vanaf iOS 12 en macOS Mojave (zo heet de nieuwe versie van het besturingssysteem voor Mac-computers) krijgen gebruikers in Safari de opties om trackers tegen te houden. Waaronder die van Facebook, zoals de like-knop. Als je online op een pagina stuit waar deze stukjes software aanwezig zijn, zal Safari je simpelweg vragen of je wel wil dat deze bedrijven je volgen. Dit kun je dus vervolgens uitzetten.

Anders gebruiken bedrijven deze software om een beter beeld van je online gedrag te krijgen, om je zo gericht advertenties voor te schotelen. Daarnaast gaat Apple fingerprinting beperken. Dit maakt het mogelijk om te zien welk apparaat een bepaalde website bezoekt. Zonder deze informatie is het voor dataverzamelaars lastiger om vast te stellen wie iemand is, maar ook voor adverteerders ingewikkelder om te zien hoe vaak een bepaalde pagina is bekeken.

Apple streeft er al langer naar om zijn browser Safari zo privacyvriendelijk mogelijk te maken. Het zette daar vorig jaar een eerste stap mee. Met deze nieuwe aankondiging, en het schandaal rond databedrijf Cambridge Analytica nog vers in het geheugen, maakt Apple opnieuw aan partijen als Facebook en Google duidelijk dat het de privacy van de gebruiker belangrijker vindt dan het verdienmodel van de techbedrijven.

Siri moet slimmer

Apple maakt al jaren gebruik van kunstmatige intelligentie en heeft sinds 2011 een slimme spraakassistent: Siri. Daarmee was het de concurrentie ruim voor, maar inmiddels is het bedrijf ingehaald door onder meer Google. Dat bedrijf liet vorige maand op zijn ontwikkelaarsconferentie zien de onbetwiste leider te zijn op deze gebieden. Met iOS 12 wil Apple de 'schade' deels inhalen.

Dat is te merken in de foto-app, die je betere zoeksuggesties moet geven, je adviseert over welke filters het leukst zijn voor bepaalde foto's en welke foto's je met wie het best kunt delen. Allerlei zaken die de foto-app van Google al lang kan. Beide apps maken gebruik van kunstmatige intelligentie, maar Apple voert deze analyses uit op de telefoon zelf, terwijl Google dit op zijn servers doet. Daardoor zijn de resultaten die de app van de zoekgigant geeft tot nu toe vaak beter.

Siri gaat daarnaast beter naar je dagelijkse gedrag kijken. Op basis daarvan kan het suggesties doen, bijvoorbeeld om elke ochtend iets voor je te bestellen (Apple nam een kop koffie als voorbeeld). Ook kun je bepaalde acties instellen, zodat elke keer als je van je werk vertrekt er een berichtje naar je partner wordt gestuurd. Het is wel de vraag in hoeverre Siri straks ook beter context begrijpt, iets waar het nu nog aan schort en waar concurrenten Google en Amazon beter in zijn.

Waarom kunnen we niet meer zonder telefoon? Zijn we soms verslaafd? NOS op 3 legt uit waarom je telefoon jóu onder de duim heeft, in plaats van andersom:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl