Comeback kid Pedro Sánchez wacht zware taak in verdeeld Spanje
Nog geen twee jaar geleden werd hij zonder pardon aan de kant gezet als partijleider, vandaag is hij premier van Spanje. Pedro Sánchez is de opvolger van premier Rajoy die het veld moest ruimen na een motie van wantrouwen vanwege een groot corruptieschandaal.
De loopbaan van comeback kid Sánchez is opmerkelijk, zegt correspondent Rop Zoutberg. In 2016 moest hij het veld ruimen op een moment dat het heel slecht ging zijn partij, de sociaaldemocratische PSOE. "Het aantal zetels van de partij was gehalveerd en de gedachte was: die man moet maar weg. En dat besloot hij ook te doen."
Sánchez ging niet bij de pakken neerzitten. Hij kondigde een roadtrip aan, dwars door het land, om weer in contact te komen met de ontevreden achterban van de sociaaldemocraten. Zijn odyssee oogstte waardering. Zeven maanden na zijn vertrek werd hij herkozen als leider van de PSOE.
En nu staat Sánchez dus aan het hoofd van de nieuwe Spaanse overgangsregering. Een meerderheid in het parlement stemde vandaag voor een motie van de PSOE waarin werd voorgesteld de regering van Rajoy naar huis te sturen en Sánchez als tijdelijk premier aan te stellen.
De 46-jarige Madrileen, actief voor de PSOE sinds 1993, gaat het niet makkelijk krijgen, verwacht Zoutberg. De Spaanse economie zit weliswaar in de lift, maar het politieke landschap is verdeeld. De van het regeringspluche verdreven Partido Popular (PP) zal waarschijnlijk keihard oppositie gaan voeren. Sánchez moet het doen met de steun van een aantal kleine partijen waaronder de linkse partij Podemos en Catalaanse en Baskische partijen. "Hij heeft ze allemaal nodig en die steun is nooit gratis."
Sánchez wacht ook de lastige taak om de verhoudingen met Catalonië een beetje te herstellen. Sinds het verboden onafhankelijkheidsreferendum in de regio is de bestuurlijke relatie met Madrid totaal bevroren, maar er liggen kansen. Ook het Catalaanse regiobestuur heeft sinds vorige maand een nieuwe leider: Quim Torra. "Dat is de nieuwe man in Barcelona. Het zou goed zijn als de twee elkaar snel ontmoeten."
Verder zal er aan de politieke koers in Spanje niet veel veranderen, verwacht Zoutberg. "De financiële markten reageren ook heel rustig. Sánchez heeft al aangekondigd dat hij het financiële beleid van Rajoy verder gaat uitvoeren. De begroting is net pas aangenomen."
Geen haast met verkiezingen
Daarnaast gaat de kersverse premier nieuwe verkiezingen voorbereiden, maar daar maakt hij waarschijnlijk geen haast mee. "Er zijn volgend jaar eerst nog gemeentelijke en Europese verkiezingen. Die zal hij eerst willen afwachten."
Of Sánchez bij de stembusgang opnieuw kans maakt op het premierschap is de vraag. Op dit moment zijn de PP en de PSOE, die Spanje sinds 1975 hebben bestuurd, de grootste partijen in het parlement, maar dat kan wel eens gaan veranderen.
Een nieuwe partij voert op dit moment de peilingen aan: Ciudadanos. De centrumrechtse 'partij van de burgers' is niet vergelijkbaar met de succesvolle Vijfsterrenbeweging in Italië, maar eerder met de En Marche-beweging van de Franse president Macron. "Dat is nogal wat voor Spanje. Het zou het einde betekenen voor de politieke dinosaurussen die het land sinds Franco hebben geleid, en dan is de vernieuwing echt een feit."