Aangepast

Kweekvlees is er, maar het eten mag nog niet

Kweekvlees mag nog niet geconsumeerd worden, zo bepaalt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De eerste pakketten van het kunstmatige vlees, bedoeld om van te proeven in een restaurant, zijn verzegeld door de autoriteit.

Zonde, vindt Koert van Mensvoort, creatief directeur van forum Next Nature Network. Hij pleit ervoor dat de minister de NVWA opdraagt de verzegeling op te heffen en de nieuwe voedingswaren versneld laat testen. Volgens hem staat kweekvlees op het punt van een doorbraak: wereldwijd zijn er steeds meer bedrijven die gekweekt vlees op de markt willen brengen.

Het alternatief wint aan populariteit doordat steeds meer mensen zich bewust worden van de schadelijke effecten van vlees voor het milieu. Door de huidige vleesproductie komen er veel broeikasgassen vrij die bijdragen aan de klimaatverandering. De overheid heeft begin deze eeuw flink in onderzoek naar de vleesvervanger geïnvesteerd.

Van Mensvoort vindt de houding van de NVWA krampachtig. "De NVWA wil niet dat het product geproefd wordt, omdat het nog niet op de markt gebracht mag worden. Maar dat vragen we ook helemaal niet, daarom hebben we er nog geen aanvraag voor gedaan. Het is allemaal nog in ontwikkeling."

Van Mensvoort pleit voor Kamervragen. Die komen er nu, tot zijn genoegen. Hij begrijpt niet waarom de NVWA tegenwerkt. "Vaak is de NVWA veel te laat, nu komen ze te snel in actie en vertragen de introductie."

Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is het niet zo simpel. "Om kweekvlees op de markt te kunnen brengen, moeten producenten aantonen dat hun product absoluut veilig is voor menselijke consumptie", reageert het ministerie. "Consumenten moeten er zeker van kunnen zijn dat het veilig is en dat ze er niet ziek van worden."

Een bedrijf dat kweekvlees op de markt wil brengen zal zijn product volgens het ministerie eerst aan een uitgebreid veiligheidsonderzoek moeten onderwerpen. Dat loopt via de zogeheten 'novel food verordening', die voor de hele EU geldt. De resultaten worden beoordeeld door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Hierna stemmen de lidstaten dan over een eventuele toelating voor de gehele EU-markt. Volgens het ministerie is er nog geen aanvraag in het kader van 'novel food verordering' gedaan.

Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren kijkt de ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees "met belangstelling aan, al zeg ik zelf als planteneter dat het niet nodig is om wat dan ook van dieren te gebruiken".

Dat de partij kweekvlees is verzegeld door de NVWA, vindt ze niet terecht. "Er is veel te doen op het gebied van de kwaliteit van vlees in Nederland, grove besmettingen, dierenleed en mestfraude. De prioriteiten die de NVWA stelt, verbazen me regelmatig."

Reportage en gesprekken: Mogen we al kweekvlees eten?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl