Fabrieksmedewerkers aan het werk in een staalfabriek in Peking.
NOS NieuwsAangepast

China en VS eens over 'substantieel' terugbrengen van handelstekort

China en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over maatregelen die het handelstekort van de VS met China "substantieel" moeten terugdringen. De landen meldden de overeenkomst in een gezamenlijke verklaring, na drie dagen onderhandeld te hebben in Washington.

De Amerikanen kregen het niet voor elkaar de Chinezen op een specifiek getal vast te pinnen, maar het besluit neemt mogelijk wel wat van de spanning tussen de wereldmachten weg.

Importheffingen

De VS heeft momenteel een gigantisch handelstekort van ruim 375 miljard dollar met China. Volgens president Trump het resultaat van "slechte deals" die zijn gesloten onder zijn voorgangers. Trumps pogingen het handelstekort terug te dringen, onder meer met importheffingen op Chinese producten zoals staal, hebben de relatie tussen de landen bekoeld.

China reageerde in de afgelopen maanden weer met importheffingen van tientallen miljarden dollars op Amerikaanse producten, zoals sojabonen. Het handelsconflict tussen de twee grootste economieën van de wereld werd met bezorgdheid gevolgd door de rest van de wereld.

China heeft beloofd meer Amerikaanse goederen en diensten af te nemen. Volgens de Chinezen "omdat dat voldoet aan de groeiende consumptiebehoeften van het Chinese volk en omdat het nodig is voor een kwalitatief hoge economische ontwikkeling".

Concrete cijfers werden er na de onderhandelingen niet genoemd. Iets dat Lawrence Kudlow, de belangrijkste economisch adviseur van Trump, vrijdag nog wel deed. Hij noemde 200 miljard dollar "een mooi getal" als het ging om afspraken over het terugdringen van het handelstekort.

Experts denken dat de huidige, vagere overeenkomst vooral bedoeld is als adempauze in de grillige relatie tussen de VS en China. De VS stuurt binnenkort een delegatie naar China om details uit te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl