EPA
NOS NieuwsAangepast

China voert importheffingen in voor VS

China heeft importheffingen ingevoerd op 128 Amerikaanse producten. Het land had eerder al gedreigd met dergelijke sancties als de Amerikaanse president Trump bij zijn besluit zou blijven Chinees staal extra te belasten.

Voor 120 producten als noten, fruit en wijn geldt vanaf vandaag een extra heffing van 15 procent. "China richt zich hiermee op de landbouwgebieden in de Verenigde Staten waar heel veel mensen op Trump hebben gestemd. Met deze tarieven wil China dus Amerikaanse boeren raken", zegt correspondent Eefje Rammeloo.

Op 8 producten, waaronder varkensvlees en aluminiumschroot, is de heffing 25 procent. De hoogte van de tarieven is gelijk aan de heffingen die Trump aankondigde: 25 procent voor Chinees staal en 15 procent voor aluminium.

Handelsoorlog

China zegt dat het geen handelsoorlog met de VS wil, maar dat deze sancties bedoeld zijn om de schade die de Amerikaanse heffingen veroorzaken te compenseren. In totaal gaat het om zo'n 2,5 miljard euro aan importgoederen.

President Trump kondigde begin vorige maand aan dat hij Chinees metaal extra wil belasten, om de Amerikaanse staalindustrie te beschermen. China zou oneerlijke concurrentie voeren door goedkoop staal in de VS te dumpen.

Patentschendingen

Daarnaast wil Trump nog eens hogere importheffingen voor zo'n 50 miljard aan goederen. Dat is bedoeld als strafmaatregel voor patentschendingen door China. Welke goederen precies zullen worden belast, zal naar verwachting komende week bekend worden gemaakt. Waarschijnlijk zal het vooral gaan om elektronica.

Internationaal wordt gevreesd voor een handelsoorlog tussen de VS en China. Trump ziet geen probleem: "Handelsoorlogen zijn goed en makkelijk te winnen", twitterde hij afgelopen maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl