Een Iraakse man stemt in voormalig IS-bolwerk Mosul.
NOS NieuwsAangepast

Alsnog aanslag op Iraakse verkiezingsdag

Bij een bomaanslag in Irak, ten zuiden van Kirkuk, zijn twee Iraakse kiezers en een waarnemer van de verkiezingen gedood. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Eerder leken de parlementsverkiezingen rustig verlopen te zijn. Toen de stembussen sloten waren er geen grote ongeregeldheden gemeld, ondanks dreigementen van IS. Wel waren er op verschillende plekken problemen met het elektronische stemsysteem en klaagden sommige kiezers over moeilijk te bereiken stembureaus.

Alle 24 miljoen kiesgerechtigde Irakezen kregen gisteravond het dringende verzoek van premier Haider al-Abadi naar de stembus te komen. De opkomst was desalniettemin laag, melden Iraakse media en internationale persbureaus. Exacte opkomstcijfers noemen zij nog niet.

Uren lopen

Passagiersauto's mochten Bagdad niet in. Die maatregel was ingesteld om aanslagen te voorkomen. Als gevolg daarvan klaagden kiezers dat zij vele uren moesten lopen om stembussen te bereiken. Om de opkomst alsnog te verbeteren hief Abadi het autoverbod vlak voor het sluiten van de stembureaus op. Bagdad vulde zich daarna met auto's, schrijft persbureau AP.

Om fraude tegen te gaan, werd er voor het eerst elektronisch gestemd. Ook daarmee waren problemen. Sommige mensen mochten niet stemmen omdat zij het daarvoor benodigde 'biometrische identificatiebewijs' niet op tijd in huis hadden. De eerste resultaten worden binnen 48 uur verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl