Streng beveiligd stemlokaal in Bagdad
NOS NieuwsAangepast

Irakezen gaan stemmen onder strenge veiligheidsmaatregelen

Omgeven door strenge veiligheidsmaatregelen kunnen Irakezen vandaag hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement. Het is de eerste stembusgang sinds Islamitische Staat na een vier jaar durende strijd grotendeels werd verdreven.

Premier Haider al-Abadi deed gisteravond een dringende oproep aan de ruim 24 miljoen kiesgerechtigde Irakezen om de gang naar de stembus te maken. Abadi geldt als favoriet; hij hoopt de zege op de jihadisten en de toegenomen veiligheid in Irak te verzilveren met een nieuwe termijn als regeringsleider.

Maar de regering-Abadi wordt breed beschuldigd van corruptie en heeft volgens veel Irakezen te weinig gedaan om de economische malaise tegen te gaan.

Waarom de verkiezingen in Irak zo'n big deal zijn

Zo'n 7000 kandidaten, onder wie veel vrouwen, van sjiitische, soennitische en Koerdische partijen doen mee aan de verkiezingen. Abadi's belangrijkste rivalen zijn oud-premier Maliki en Fatah, een alliantie van partijen met sterke banden met het machtige buurland Iran.

Een andere belangrijke speler is de invloedrijke sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, die in het verleden een machtige militie leidde. Zijn verkiezingscampagne draaide nu om sociale hervormingen en de strijd tegen corruptie bij de overheid.

De uitslag wordt gezien als bepalend voor de stabiliteit in het land waarin de sjiitische meerderheid ongemakkelijk samenleeft met de soennitische minderheid en de Koerdische bevolking.

Elektronisch stemmen

Om fraude tegen te gaan, wordt voor het eerst elektronisch gestemd. De eerste uitslagen worden vanavond verwacht. Tienduizenden militairen en politieagenten zijn ingezet om de stembusgang te beveiligen. Voor delen van Bagdad geldt een avondklok. IS heeft de afgelopen dagen met aanslagen gedreigd.

Ook voor de circa twee miljoen Irakezen die hun huizen zijn ontvlucht voor het oorlogsgeweld, zijn stemlokalen ingericht.

'We hopen dat de verkiezingen in Irak verandering brengen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl