NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 12/5: Waylon in finale Songfestival en verkiezingen in Irak

Goedemorgen! Irakezen gaan naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen en voor Waylon is het vanavond erop of eronder in de finale van het Eurovisiesongfestival.

Het wordt een warme dag waarin zon en bewolking elkaar afwisselen. De maximumtemperatuur ligt tussen de 22 en 25 graden. Aan de kust is 's middags kans op zeewind, waardoor het een stuk frisser kan worden op de stranden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 21.00 uur begint de finale van het songfestival in Lissabon. Waylon is als 23ste aan de beurt met zijn Outlaw in 'Em. De uitzending is live te volgen op NPO 1 én het liveblog op NOS.nl en de app.
  • De Irakezen kiezen een nieuw parlement. Het zijn de eerste verkiezingen sinds terreurgroep Islamitische Staat nagenoeg verslagen werd. Peilingen lieten geen duidelijke favoriet zien.
  • In Eindhoven wordt voor het eerst het Polski Festival gehouden. Met optreden van Poolse artiesten en Poolse hapjes en drankjes.
  • In de eredivisie staan de returns in de eerste ronde van de play-offs om Europees voetbal op het programma: ADO Den Haag tegen Vitesse en sc Heerenveen neemt het op tegen FC Utrecht.
  • Nog meer sport: de hockeysters van Den Bosch kunnen voor de vijfde keer op rij kampioen van Nederland worden.

Wat heb je gemist?

Noord-Korea staat een toekomst vol vrede en welvaart te wachten als het land zijn nucleaire programma opgeeft. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo gezegd.

Pompeo was de afgelopen week voor de tweede keer in korte tijd in Noord-Korea voor een ontmoeting met leider Kim Jong-un. Hij zorgde ervoor dat drie Amerikanen werden vrijgelaten. De bezoeken van Pompeo plaveiden ook de weg voor de topontmoeting van Kim en president Trump, op 12 juni in Singapore. Daar zal de denuclearisering van het land centraal staan.

Mike Pompeo en Kim Jong-un

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Is het een drone of is het een helikopter? Het zit er zo'n beetje tussenin. NASA gaat met een mini-helikopter onderzoek doen op Mars. Het toestel weegt zo'n 1800 gram en is speciaal ontwikkeld voor de omstandigheden op de rode planeet. De lucht is daar honderd keer ijler dan op aarde.

Als alles goed gaat, wordt de helikopter in 2021 het eerste zelfstandig vliegende object op een andere planeet.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl