NOS NieuwsAangepast

Franse vakbonden willen nu praten in plaats van staken bij Air France

De vakbonden in Frankrijk willen na weken van actievoeren nu snel om tafel met de directie van luchtvaartmaatschappij Air France om alsnog tot een akkoord te komen over een loonsverhoging. Nieuwe stakingen zijn voorlopig niet aan de orde.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de bonden dat het vertrek van topman Janaillac niets oplost en dat hij wat de bonden betreft niet had hoeven op te stappen.

Afgelopen vrijdag gooide Janaillac de handdoek in de ring toen bleek dat een meerderheid van de werknemers tegen een loonbod had gestemd. Ze vonden de geboden loonsverhoging onvoldoende.

Ze roepen de directie van Air France op om de komende dagen in gesprek te gaan en een einde te maken aan het conflict. "De bal ligt bij de directie", aldus de bonden in een gezamenlijke verklaring.

Schade

Personeel van Air France is sinds eind februari 15 dagen in staking geweest en dat heeft het noodlijdende bedrijf veel geld gekost. Iedere dag dat er wordt gestaakt lijdt Air France-KLM ruwweg 25 miljoen euro schade.

Janaillac bood werknemers een salarisverhoging van 2 procent dit jaar en 5 procent verdeeld over de komende drie jaren. De vakbonden eisen een directe loonsverhoging van 5 procent, maar geven aan dat daarover te onderhandelen valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl