Topman Jean-Marc Janaillac kondigde gisteren zijn vertrek aan
NOS NieuwsAangepast

Vakbonden sterker door vertrek Air France-topman, gevolgen KLM onduidelijk

De Nederlandse overheid blijft zich sterk maken voor de belangen van het hele bedrijf Air France-KLM. Dat zeggen woordvoerders van de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van het opstappen van de Franse topman van de maatschappij gisteren. De ministeries vinden dat de directie nu duidelijk moet maken hoe het verder moet en ze blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.

Topman Jean-Marc Janaillac probeerde het langslepende salarisconflict met de werknemers buiten de vakbonden om te regelen, door een salarisverhoging direct voor te leggen aan het personeel. Bij een tegenstem zou hij opstappen.

Janaillac bood werknemers namens de directie van Air France een salarisverhoging van 2 procent dit jaar en 5 procent verdeeld over de komende drie jaren. Tot gisteravond kon het personeel stemmen. 45 procent van de werknemers stemden uiteindelijk voor, maar een meerderheid van 55 procent tegen. Voor topman Janaillac betekende dat het einde.

Voor de Franse vakbonden is het een overwinning. Zij eisen een directe loonsverhoging van 5 procent, maar geven wel aan dat erover te onderhandelen valt. "Wij vragen 5 procent dit jaar, het bedrijf stelde 2 procent voor. Het antwoord ligt waarschijnlijk ergens in het midden", zei de voorzitter van de pilotenvakbond SNPL volgens persbureau Reuters.

Het vertrek van de topman laat volgens economieverslaggever Wessel de Jong vooral de macht zien van de Franse vakbonden. "Iedereen is het wel over eens dat Janaillac met het referendum de macht van de vakbonden alleen maar heeft versterkt. De kritiek op de bonden was altijd: jullie vertegenwoordigen niet het hele personeel. Nu kunnen de bonden zeggen: zie je wel, de meerderheid van het personeel is het met ons eens."

Het conflict zal uiteindelijk uitmonden in winst voor de vakbonden, denkt Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren. "Als je ziet hoe het bedrijf ervoor staat en wat het kost om deze staking vol te houden, dan is het toch wel verstandig als directie om snel een deal te maken met de vakbeweging, om zo rust te creëren", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Zelfmoord voor het bedrijf

Met het vertrek van de topman moet er een nieuwe strategie worden bepaald en een nieuwe topman worden gezocht. "De grote angst is dat de nieuwe topman gaat toegeven aan de vakbonden. Dat zou slecht zijn voor het bedrijfsresultaat en zelfs zelfmoord voor het bedrijf betekenen volgens sommigen", zegt NOS-correspondent Frank Renout.

Maar met een hardliner als topman blijft de huidige impasse voortduren, zegt Renout. "Ook die keus kan dus slecht zijn voor het bedrijf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl