Grootste koersdaling ooit voor Air France-KLM

De duim gaat maandag omlaag voor luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Het aandeel dook bij opening omlaag en verloor in de ochtend meer dan 14 procent op 6,93 euro, het grootste koersverlies op een dag ooit voor het bedrijf, dat in 2003 fuseerde.

Uiteindelijk verloor Air France-KLM bijna een tiende van zijn beurswaarde. Hiermee is in een paar uur tijd meer dan 300 miljoen euro van de beurswaarde van Air France-KLM verdampt.

Onrust

Topman Janaillac stapte op nadat het personeel een loonbod had afgewezen. De directie bood werknemers een salarisverhoging van 2 procent dit jaar en 5 procent verdeeld over de komende drie jaren. Maar de bonden willen 5 procent in een keer.

Stakingen kosten de maatschappij honderden miljoenen. In het eerste kwartaal werd een operationeel verlies geleden van 118 miljoen euro; 75 miljoen daarvan was het gevolg van de stakingen. Volgens KLM-topman Pieter Elbers kost elke stakingsdag het bedrijf 20 tot 25 miljoen euro.

Zelfmoord

Air France-directeur Janaillac stapt op nu de bonden zijn loonbod niet hebben geaccepteerd. Volgens hem is de hoge looneis van de bonden zelfmoord voor de maatschappij.

De stakingen bij de Franse tak verslechteren de verhoudingen met de KLM. Die doet het al jaren beter en verdient meer dan Air France. De schade van de stakingen doen de winst teniet.

Ongerechtvaardigd

De Franse minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, zei tegen de Franse omroep BFM-TV dat de toekomst van Air France-KLM in gevaar is. De luchtvaartcombinatie verdwijnt volgens hem als die niet snel concurreert met maatschappijen als Lufthansa.

De minister vindt de stakingen van personeel bij Air France voor betere arbeidsomstandigheden onverantwoord. Volgens Le Maire is de eis van de bonden ongerechtvaardigd.

Hij zegt dat de medewerkers er niet op hoeven te rekenen dat de Franse overheid Air France financieel redt als het misgaat. "Een herkapitalisatie kost de Fransen geld. En ik neem geen geld van de Fransen om dat in een bedrijf te stoppen dat niet op het gewenste niveau competitief is", zei de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl