Een stakende piloot van Air France
NOS NieuwsAangepast

Stakende Franse piloten doen winst van KLM teniet

De stakingen bij de Franse tak van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM kosten het bedrijf veel geld. In het eerste kwartaal werd een operationeel verlies geleden van 118 miljoen euro. 75 miljoen daarvan was het gevolg van de stakingen. In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg het verlies 33 miljoen euro.

Air France-KLM verwacht dat de verliezen verder oplopen. Ook vandaag wordt door werknemers gestaakt.

De verschillende Franse vakbonden eisen een loonsverhoging van 6 procent dit jaar voor al het personeel van Air France. Ze betogen dat de lonen in 2011 werden bevroren en dat er een inhaalslag nodig is. Ook de winstdelingsregeling die de directie biedt, 8000 euro voor piloten en 2400 voor stewards en stewardessen, vinden de bonden te min.

Air France biedt een loonsverhoging van maximaal 7 procent, uitgesmeerd over meerdere jaren. Het voorstel komt neer op een loonsverhoging van 2 procent dit jaar, met daarna een jaarlijkse verhoging van 1,65 procent tot 2021.

Slechte verhoudingen

De stakingen bij de Franse tak verslechteren de verhoudingen binnen de luchtvaartmaatschappij. KLM doet het al jaren beter en verdient meer dan Air France. De schade van de stakingen doen de winst teniet. Bovendien heeft KLM wél een cao afgesloten met zijn piloten en cabinepersoneel. Die krijgen er respectievelijk 4 procent en 3,5 procent loon bij (in fases).

Volgens Air France-KLM-topman Janaillac verzwakken en verdelen de stakingen het bedrijf. In een poging om de impasse bij de Franse tak te doorbreken, is het loonbod van de directie voorgelegd aan de werknemers in een online-referendum. Vandaag wordt de uitslag daarvan bekend.

Janaillac heeft zijn lot verbonden aan de uitslag van de stemming: als de Franse werknemers het loonbod van de directie verwerpen, stapt hij op.

De werkonderbrekingen zijn een hard gelag voor het moederbedrijf, in het bijzonder KLM. De Nederlandse maatschappij profiteerde in de eerste maanden van het jaar van een sterke vraag naar vliegtickets. De gunstige marktomstandigheden leidden ertoe dat het operationele resultaat van KLM bijna verdubbelde tot 60 miljoen euro. De omzet steeg met 7,4 procent tot 2,4 miljard euro.

De totale opbrengsten van Air France-KLM kwamen mede daardoor uit op 5,8 miljard euro. In totaal stapten in het eerste kwartaal 22 miljoen passagiers aan boord van een vliegtuig van Air France-KLM. Dat betekende een stijging met ruim 5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Opvallend zijn de prestaties van Transavia. Bij die dochter steeg het aantal passagiers met ruim 11 procent.

KLM-topman Pieter Elbers is blij met de cijfers van KLM. "Ondanks de gestegen brandstofprijs is ons operationele resultaat verbeterd. Het is een duidelijk teken dat we samen, door hard werken, onze doelen kunnen bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl