Dam twee minuten stil tijdens Dodenherdenking
Op de Dam in Amsterdam is de Nationale Dodenherdenking gehouden. Iets voor achten legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument, waarna precies om 20.00 uur twee minuten stilte in acht werden genomen.
Nadat het Wilhelmus had geklonken, droeg de 17-jarige Gytha te Nijenhuis een gedicht voor. Zij is de winnaar van de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren Dichter bij 4 mei. Daarna werden enkele kransen gelegd en hield Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, een toespraak.
De herdenking werd afgesloten met een bloemlegging door vijftig kinderen van scholen in Friesland en Amsterdam.
Bekijk hieronder een samenvatting van de herdenking op de Dam:
Tijdens de twee minuten stilte bleef het stil. Enkele minuten ervoor was wel geschreeuw te horen, waarna de politie de roeper direct oppakte.
Verder werd kort voor de herdenking iemand opgepakt omdat hij een spandoek droeg en werd een ander eerder op de avond gearresteerd vanwege openbare dronkenschap.
De ceremonie op de Dam werd voorafgegaan door een plechtigheid in de Nieuwe Kerk. Daar hield schrijver Daan Heerma van Voss de 4-meilezing.
Ook sprak de biograaf van Wim Aloserij in de kerk. Aloserij overleefde drie concentratiekampen en een scheepsramp. Hij zou daar eigenlijk vandaag zelf over vertellen, maar Aloserij overleed gisteren op 94-jarige leeftijd.
Bekijk hieronder een samenvatting van de herdenking in de Nieuwe Kerk:
Ook op allerlei andere plaatsen in het land werden vanavond de doden herdacht. Zo werd op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag een stille tocht gehouden met aansluitend om 20.00 uur twee minuten stilte.
Na de herdenking daar werd een man opgepakt vanwege ordeverstoring. Volgens de politie heeft hij de herdenking zelf niet verstoord, meldt Omroep West. De man is een bekende van de politie. Wat hij precies heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.
Onder meer in het Rotterdamse Luxor Theater en in Madurodam in Den Haag waren herdenkingen speciaal voor kinderen georganiseerd.
Ook op andere plekken in Nederland was het stil om 20.00 uur:
De eerste dodenherdenking werd gehouden op 9 mei 1945. Toen werden de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Vanaf het jaar daarop was de datum 4 mei. Sinds 1961 worden ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten en vredesoperaties herdacht.