ANP
NOS NieuwsAangepast

Lawaaiprotest Dodenherdenking gaat niet door, zegt actiegroep

De actiegroep 'Geen 4 mei voor mij' ziet helemaal af van protest bij de Nationale Dodenherdenking vanavond op de Dam in Amsterdam.

"Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen", meldt de actiegroep in een persbericht. "De beerput is opengebroken, het onderwerp staat op de kaart. Kijk maar wat je ermee doet."

Initiatiefnemer Rogier Meijerink wilde met aanhangers vanavond lawaai maken, juist op het moment dat Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en naoorlogse conflicten met twee minuten stilte worden herdacht. Volgens Meijerink vallen daar ook Nederlandse "oorlogsmisdadigers" onder, die in de periode 1945-1949 in Nederlands-Indië mensen hebben omgebracht.

ANP
Rogier Meijerink

Waarnemend burgemeester Van Aartsen verbood het lawaaiprotest, omdat hij bang was dat er paniek zou ontstaan en de openbare orde verstoord zou worden. Ook legde hij Meijerink een gebiedsverbod op.

Meijerink stapte naar de rechter, maar die gaf gisteren de burgemeester gelijk. Ze zei dat Meijerink het recht heeft een maatschappelijk thema aan de kaak te stellen, maar niet op 4 mei rond 20.00 uur.

Meijerink zei dat hij ondanks het verbod toch naar de Dam wilde komen om tijdens de twee minuten stilte lawaai te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl