'60 miljoen schuld? Ik wens ze veel succes bij FC Twente'
Duels bij Emmen en Almere City en thuiswedstrijden tegen de beloftenteams van AZ en Utrecht. Dat zijn geen affiches waar ze in Enschede warm van zullen worden. Toch is dat voor FC Twente over enkele maanden wel de realiteit.
De degradatie van de Tukkers naar de Jupiler League is één van de belangrijkste onderwerpen in het Sportforum. Behalve Joop Munsterman krijgt ook Jan van Halst de zwartepiet.
Gefaald
"Hij heeft gefaald. Komende week zal blijken dat hij ook van het toneel zal vallen in Enschede", zegt Tijmen van Wissing van RTV Oost over de huidig commercieel directeur die tot voor kort ook verantwoordelijk was voor het technische beleid.
"Munsterman heeft de organisatie ontwricht. Je merkt dat iedereen in Enschede al jaren op de tenen loopt", aldus Van Wissing, die FC Twente dagelijks volgt.
Oud-voorzitter Munsterman is de architect achter het succes van 2010, toen de landstitel werd veroverd, maar wordt tegelijkertijd verantwoordelijk gehouden voor de megacrisis in de jaren die volgden, toen bij de Tukkers het ene na het andere financiële lijk uit de kast kwam vallen.
Van Wissing vindt daarnaast dat de sportieve malaise dit seizoen - Twente won slechts 5 van de 33 duels - mede te wijten is aan het beleid van Van Halst, die lange tijd een dubbelfunctie uitoefende in Enschede.
"Hij dacht het in zijn eentje te kunnen. Hij kocht dertien spelers, maar niet één van hen is een voltreffer gebleken. Onder druk van sponsoren zette hij René Hake aan de kant. Diens opvolger Gertjan Verbeek veroorzaakte meer conflicten dan hij punten verzamelde."
Als de naam van Verbeek valt, veren ook de overige gasten aan tafel op. "Hij heeft een grote rol gespeeld in deze degradatie. Hij is de koning om een club volledig op zijn kop te zetten", aldus Arjan Schouten van het AD.
Verbeek werd in oktober aangesteld en krap vijf maanden later alweer de laan uit gestuurd. "Ik was erbij op trainingskamp in Spanje in de winterstop en zag alleen maar chagrijn. Iedereen was humeurig met hem in de buurt", vertelt Van Wissing.
Telegraaf-journalist Luuk Blijboom is in de cijfers gedoken. "Er werken daar 111 mensen fulltime en 23 parttime. Ze hebben 44 spelers onder contract. Dat zijn 4 elftallen. Ze hebben straks 4,6 miljoen euro minder inkomsten dit jaar en 60 miljoen schuld. Ik wens ze veel succes daar bij Twente."
Het wielernieuws dat de ploeg van Tom Dumoulin de sponsorverbintenis met Sunweb zal omzetten in een contract voor onbepaalde tijd levert ook discussie op aan tafel.
Blijboom is verrast. "De dopingcontroleurs lopen mijlenver achter op de renners in het peloton. Voor je het weet heb je als team een enorm schandaal aan je broek hangen. Ik weet niet of Sunweb daar blij mee zal zijn."
Van Wissing: "Je gaat wel meteen weer van het negatieve uit!"
'Altijd doping'
"Maar het gaat altijd over doping", reageert Blijboom. "Als ik bij mijn fietsenmaker kom, een ex-topwielrenner, dan gaat het binnen twee minuten over waar de renners tegenwoordig aan zitten."
Ook Schouten is verrast over het contract, al vindt hij het wel bij de filosofie van teambaas Iwan Spekenbrink passen. "Maar wat als Dumoulin morgen zijn beide benen breekt en nooit meer op een fiets zit. Hoe lang wil Sunweb dan nog doorgaan met die ploeg?"