Dit gaat de koninklijke familie doen in Groningen
Groningen is klaar voor de feestelijke ontvangst van koning Willem-Alexander en zijn familie voor de viering van Koningsdag. De koning viert vandaag zijn 51ste verjaardag.
Net als voorgaande jaren worden de koning en koningin vergezeld door hun drie dochters, prins Constantijn en prinses Laurentien, de vier neven van de koning (de prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris) en hun echtgenotes.
Veertien jaar geleden was de koninklijke familie ook te gast in Groningen. Beatrix, die toen nog koningin was, vierde Koninginnedag 2004 met haar familie in Warffum en Groningen.
De koninklijke familie wordt om 11.00 uur ontvangen op de Prinsenhof door burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas.
Het gezelschap maakt vervolgens een wandeling van twee uur door de binnenstad van Groningen. Op acht plekken laten diverse Groningers uit de stad en de regio 'hun' Groningen zien aan de koning. Onderweg is er veel ruimte voor Groningse muziek en ook de aardbevingsproblematiek komt aan bod. Langs de route worden zo'n 30.000 toeschouwers verwacht.
Anders dan voorgaande jaren in Dordrecht, Zwolle en Tilburg, is er geen 'Grande Parade'. Dit nieuwe element was aan Koningsdag toegevoegd zodat omliggende gemeenten in de regio zichzelf konden presenteren. Volgens de gemeente Groningen zijn stad en regio zo met elkaar verbonden, dat dit gedurende de hele route zichtbaar zal zijn.
De 11-jarige kinderburgemeester Javano Zwiers leidt het koninklijke gezelschap op het Martinikerkhof langs jong Gronings talent dat hun prestaties laat zien op het gebied van cultuur, sport, innovatie en techniek. In de Martinikerk wacht het koninklijk gezelschap een optreden van het Noord Nederlands Orkest en een dansvoorstelling van Club Guy & Roni.
Aardbevingen
Opmerkelijk dit jaar is de uitgebreide aandacht voor een actueel maatschappelijk probleem: de aardbevingen in de provincie Groningen als gevolg van de gaswinning. Op de Grote Markt licht de burgemeester van Loppersum die problemen toe en spreekt de koning met enkele gedupeerden. Maar er wordt ook naar de toekomst gekeken: ondernemers en studenten presenteren hun innovaties op het gebied van duurzaamheid en nieuwe vormen van energiewinning.
De koning en zijn familie maken kennis met maatschappelijk betrokken Groningers op het Waagplein. Onderweg naar het Broerplein worden ze begeleid door bands uit de Groningse popcultuur, die verwijzen naar het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag.
Groningen laat zich vandaag ook zien als studentenstad. Een kwart van het aantal inwoners volgt een opleiding aan een mbo, hbo of universiteit. Op de trappen van het Academiegebouw geeft Ben Feringa, hoogleraar scheikunde en winnaar van de Nobelprijs 2016, een mini-college.
Studenten van zeven studentenverenigingen zingen samen het studentenlied van Groningen 'Het gras van het Noorderplantsoen'. Het koninklijk gezelschap loopt vervolgens langs café Soestdijk, waar prins Maurits en prins Bernhard in hun studententijd hebben gewerkt. Prins Maurits leerde daar zijn echtgenote Marilène kennen.
In de Stoeldraaierstraat toont Groningen zich als ondernemende stad én regio op het gebied van digitale innovatie, agricultuur, industriële hennepteelt en toerisme. De succesvolle Groningse internetondernemer Ben Woldring leidt de koninklijke familie rond.
Grande Finale
De 'Grande Finale' tenslotte is op de Vismarkt, waar singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen samen met Groningse gastartiesten 'Mien Grunneger Stad' zingt.
Groningen en het koninklijk gezelschap nemen daarna afscheid van elkaar, maar het feest in de stad zal ongetwijfeld nog wel even doorgaan.