De stad Groningen bereidt zich voor op Koningsdag 2018
NOS NieuwsAangepast

Zelfs de zwerfkeien in Groningen moeten wijken voor Koningsdag

  • Lisanne Wieringa

    redacteur Online

  • Lisanne Wieringa

    redacteur Online

Een beveiliger bewaakt de opening van de hekken op de Grote Markt in Groningen. Ze opent en sluit het hek voor de podiumopbouwers, die af en aan slepen met metalen buizen, grote platen en elektriciteitskabels. Morgen moet alles af zijn, want dan lopen koning Willem-Alexander en koningin Maxima hier langs.

Een voorbijganger stapt op de beveiliger af: "Mevrouw, hoe laat moet ik hier morgen staan om de koning te zien?", vraagt hij.

"Poeh, ik zou wel vroeg komen. Het wordt heel erg druk", antwoordt ze.

Zeker 70.000 bezoekers

Groningen verwacht 70.000 tot 90.000 bezoekers op Koningsdag. Langs de route die het koninklijk paar aflegt is plek voor 30.000 tot 35.000 mensen. Bezoekers die daar geen plekje weten te bemachtigen, kunnen live de NOS-uitzending volgen op grote televisieschermen in de binnenstad.

Kees van der Helm is projectleider van Koningsdag. Vanuit het stadhuis overziet hij de laatste dingen die nog moeten gebeuren. "Het is dit jaar twee tot drie keer meer werk om Koningsdag te organiseren", zegt hij.

"Normaal is het al een groot evenement, maar hebben we ook nog het koninklijk bezoek dat tussen de bedrijven door komt. Vannacht wordt er nog tot diep in de nacht gefeest, daarna moeten we schoonmaken. Om 6.00 uur 's ochtends doet de politie een laatste check en leveren we het terrein op."

We willen Groningen zo goed mogelijk voor het voetlicht brengen.

Kees van der Helm, projectleider van Koningsdag

In verband met de komst van het koninklijk paar neemt de stad strenge veiligheidsmaatregelen: de afgelopen weken verwijderden gemeentewerkers alle vuilnisbakken, ondergrondse containers, verkeersborden, brievenbussen en zelfs zwerfkeien die op de route lagen. Allemaal om de verstopplekken van eventuele explosieven weg te halen, en een snelle evacuatie te garanderen.

"Maar ook omdat we willen dat de stad er netjes uitziet", zegt Van der Helm. "We willen Groningen zo goed mogelijk voor het voetlicht brengen." Op elke locatie waar het koninklijk paar langskomt wordt daarom een ander thema uitgelicht dat de stad laat zien, zoals Groningen als studentenstad of als jongste stad van Nederland. Ook de aardbevingsproblematiek komt uitgebreid aan bod.

"Als je Groningen wilt laten zien zoals het is, kun je niet om de aardbevingen en wat die met mensen doen heen", zegt Van der Helm. Op de Grote Markt praat de koninklijke familie met gedupeerden uit negen plaatsen van het aardbevingsgebied.

Koning ontmoet morgen ook gedupeerden van aardbeving

Naast het organiseren van een goed programma, is Koningsdag vooral een enorme logistieke operatie voor de gemeente. Dinsdag startte de opbouw van alle podia in het centrum van Groningen. Morgen staat er in totaal zes kilometer aan hekken, 7000 fietsenrekken, houden 150 beveiligers alles in de gaten, vangen 40 ehbo'ers de ongelukjes op en doen 200 journalisten verslag van de viering.

"Iedereen weet wat hij moet doen, het is nu gewoon een kwestie van afmaken", zegt Van der Helm. Zo worden vandaag alle fietsen verwijderd die op de route van het koninklijk paar geparkeerd staan. Ondanks de gele bordjes met 'hier geen fietsen plaatsen', staan er nog honderden fietsen op het plein voor de universiteit.

  • NOS / Lisanne Wieringa
    Fietsen op het Broerplein die vanaf 19:00 uur worden weggehaald als ze er dan nog steeds staan
  • NOS / Lisanne Wieringa
    Het Noordpool Orkest dat op de Vismarkt een soundcheck doet

Ondertussen begint het Noordpool Orkest aan een soundcheck op het grote podium op de Vismarkt, waar morgen het programma wordt afgesloten. Overal worden barren en muziekinstallaties naar buiten gerold. De zon breekt door. Groningen maakt zich klaar voor Koningsnacht en Koningsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl