Verwarring over alcohol, dus de onderzoeker legt het nog één keer uit
Guus Dietvorst
redacteur Online
Guus Dietvorst
redacteur Online
De ene keer blijkt uit onderzoek dat een glaasje wijn per dag gezond is, de andere keer kan je juist weer beter helemaal niet drinken. Een paar keer per jaar verschijnt er wel een onderzoek naar de gevolgen van alcoholgebruik en daaruit komen niet altijd dezelfde conclusies. Dat veroorzaakt verwarring, bleek ook eind vorige week.
Veel internationale en Nederlandse media, waaronder de NOS, brachten toen een bericht naar aanleiding van een groot wetenschappelijk onderzoek. Daaruit bleek dat het risico op overlijden hoger wordt vanaf de inname van 100 gram alcohol per week (zo'n tien glazen).
Wat ook bleek uit het onderzoek (een analyse van gegevens van ruim 600.000 alcoholgebruikers uit negentien landen) is dat het risico op een aantal aandoeningen al stijgt vanaf de eerste slok alcohol die wordt geconsumeerd.
Lees hieronder enkele Facebook-reacties op het onderzoek:
De conclusies leidden ertoe dat veel media iets in deze trant kopten: 'Een glas alcohol per dag is eigenlijk al te veel.' Maar sommige gingen nog verder en concludeerden ten onrechte dat je van elk slokje alcohol korter leeft. Een aantal media kwamen daar later weer van terug en daarmee was de verwarring compleet.
Voedingswetenschapper Trudy Voortman van het Erasmus MC werkte mee aan het onderzoek en legt het nog een keer uit. "Er is een verschil tussen de gevolgen voor de gezondheid en de kans op sterfte. De kans op bepaalde aandoeningen neemt toe vanaf de eerste slok, voor de kans op sterfte zien we dat pas vanaf 100 gram."
Voortman vindt de verwarring die is ontstaan spijtig, maar dat doet niets af aan het resultaat. "Het is een heel uitgebreid en degelijk onderzoek. We wisten al dat alcoholgebruik samenhangt met kans op leveraandoeningen en verschillende soorten kanker, zoals borstkanker en darmkanker. Nu weten we dat dat ook geldt voor beroertes en hartfalen."
"Hiermee is dus nog maar een keer duidelijk geworden: hoe minder, hoe beter." Volgens de onderzoeker weet de wetenschap dit al lang. "In sommige bladen staat misschien elke keer wat anders, maar de Gezondheidsraad adviseert al jaren om te matigen of helemaal niet te drinken."
Ze heeft wel een idee waarom deze boodschap misschien niet aankomt bij mensen: "Dat alcohol ongezond is, is geen populaire boodschap. Misschien zijn mensen geneigd om het daarom naast zich neer te leggen."
Overigens vindt de voedingswetenschapper dat mensen best mogen drinken, als ze maar niet denken dat ze het voor hun gezondheid doen. "Ik drink zelf ook weleens een wijntje of een biertje, net als dat ik weleens een stuk taart eet. Maar dat doe ik allemaal niet omdat het goed voor mijn gezondheid is."