NOS NieuwsAangepast

Trump: vergeldingsaanval op Syrië misschien niet heel snel

Een Amerikaanse vergeldingsaanval op Syrië kan heel snel plaatsvinden of juist helemaal niet zo snel. President Trump heeft dat gezegd op Twitter. Hij benadrukt verder dat hij nooit heeft gezegd wanneer de aanval komt, als vergelding voor de aanval met chemische wapens op burgers in de stad Douma. "Hoe dan ook: we hebben een geweldige klus geklaard door de regio te verlossen van IS."

Defensieminister Mattis zei in het Congres dat hij gelooft dat Syrië in Douma chemische wapens heeft ingezet. Tegelijkertijd erkende hij dat de VS geen hard bewijs heeft omdat experts niet ter plekke kunnen gaan.

Washington wil dat er inspecteurs naar Douma gaan om bewijsmateriaal te verzamelen. Mattis waarschuwde dat het met de dag moeilijker wordt om bewijs te krijgen. De OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, heeft bekendgemaakt dat er vanaf zaterdag een team in Syrië onderzoek doet. Maar de OPCW bekijkt alleen welke stof er is gebruikt, niet wie verantwoordelijk is, benadrukte ook Mattis.

Ook sprak Mattis zijn zorgen uit voor als het tot een vergeldingsaanval komt. De eerste zorg is dat de Amerikanen moeten voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen, de tweede dat een aanval niet tot verdere escalatie leidt, zei de minister.

Gisteren zei Mattis bij een persmoment samen met minister Bijleveld van Defensie, die in Washington was, ook al dat de VS nog onderzoek doet naar de aanval in Douma. "We kijken nog naar inlichtingen, we werken er nog aan."

Tweet Trump

Eerder deze week waarschuwde Rusland westerse landen om Syrië niet militair te straffen voor de aanval in Douma. Zo zei de Russische ambassadeur in Libanon dat een raketaanval beantwoord zou worden met een aanval op de lanceerinstallaties waar de raketten vandaan komen.

Gisteren twitterde Trump nog dat Rusland zich maar beter kan voorbereiden op de aanval, want de raketten die op Syrië afgevuurd zullen worden "zijn mooi, nieuw en slim!" Hij schreef verder dat Rusland geen partner zou moeten zijn van "een Beest dat zijn mensen doodt met gas en daar plezier in heeft". Daarmee doelde hij op president Assad.

Macron weet het zeker

De Franse president Macron is ervan overtuigd dat Assad chemische wapens heeft ingezet tegen zijn bevolking. In een gesprek met de Franse zender TF1 zei Macron dat de Syrische strijdkrachten in elk geval chloor hebben gebruikt. "Daar zijn bewijzen van."

Hij zei verder dat de Fransen en Amerikanen in deze zaak nauw met elkaar samenwerken. Het doel daarbij is om zo veel mogelijk stabiliteit te krijgen in de regio. "Frankrijk zal niet toestaan dat het Syrische regime ongehinderd zijn gang kan gaan."

Duitsland doet niet mee

De Duitse bondskanselier Merkel zegt dat haar land niet meedoet aan een vergeldingsactie tegen Syrië. Maar ook zij vindt dat alles moet worden gedaan om duidelijk te maken dat de inzet van chemische wapens onaanvaardbaar is. Merkel vindt dat de westerse landen eenheid moeten uitstralen en daarbij moet een hele reeks van maatregelen worden overwogen.

Ook andere bondgenoten van de VS beraden zich op de situatie. De Britse regering overlegt vanmiddag over deelname aan een Amerikaanse militaire operatie. Minister Davis van brexit-zaken zei vanochtend dat elke stap heel zorgvuldig moet worden overwogen en gebaseerd moet zijn op bewijzen. "De toestand in Syrië is afgrijselijk en de wereld moet voorkomen dat chemische wapens worden gebruikt", zei Davis verder.

Turkije draagt twee petten

Eerder werd bekend dat de Verenigde Staten proberen zo breed mogelijke steun te krijgen voor een militaire operatie en dat daartoe ook Turkije is benaderd. Trump heeft gebeld met president Erdogan en de twee hebben afgesproken dat ze de komende dagen nauw contact houden.

Turkije is een belangrijke speler geworden in de oorlog in Syrië en is daarbij ook in conflict gekomen met NAVO-bondgenoot Amerika. De Amerikanen zijn slecht te spreken over de Turkse militaire operaties tegen de Koerden in Syrië. De VS beschouwt de Koerdische groepen als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester draagt Turkije twee petten in het conflict: aan de ene kant is er een soort vredesoverleg met Iran en Rusland over beëindiging van de oorlog. Op sommige plekken coördineren ze zelfs gevechtshandelingen. Aan de andere kant is ook Turkije woedend over de aanval op burgers in Douma, waarbij door het Syrische leger - dat wordt gesteund door de Russen - vermoedelijk chemische wapens zijn gebruikt.

Na de aanval heeft Turkije heeft nog eens gezegd dat de Syrische president Assad weg moet.

President Erdogan sprak vandaag over de telefoon met president Poetin. Over wat er is besproken, is niets bekendgemaakt, behalve dat de twee nauw contact zullen houden. Eerder bekritiseerde Erdogan zowel Rusland als NAVO-bondgenoot VS, omdat ze in Syrië een machtsstrijd zouden uitvechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl