NOS NieuwsAangepast

Trump blijft thuis voor Syrië, Macron zinspeelt op aanval op chemische opslagplaats

President Trump heeft een geplande reis naar Peru en Colombia afgezegd om leiding te geven aan de Amerikaanse reactie op de vermoedelijke gifgasaanval in het Syrische Douma. In plaats van de president reist vicepresident Pence naar Zuid-Amerika, zei Trumps woordvoerder.

De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat het Syrische leger achter de aanval op Douma zat. In de afgelopen dagen is met Frankrijk en Groot-Brittannië overlegd welke maatregelen nu moeten volgen. De Franse president Macron zei vandaag dat een aanval op een opslagplaats voor chemische wapens tot de mogelijkheden behoort. "We maken ons besluit op een van de komende dagen bekend."

Trump noemde de Syrische president Assad kort na de aanval een "beest". Gisteren zei hij dat de VS snel zal handelen en dat er allerlei militaire opties zijn.

Inval bij advocaat Trump

Trump sprak gisteren niet alleen over Syrië. Hij reageerde ook fel op een inval van de FBI bij zijn persoonlijke advocaat, Michael Cohen. De president noemde de inval een schande. Volgens Cohens eigen advocaat kwam de inval voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die doet onderzoek naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en naar banden tussen het Trump-campagneteam met Rusland.

De president toonde zich op Twitter ook vanochtend nog woedend over de inval. Volgens hem wordt de vertrouwelijkheid tussen een advocaat en zijn cliënt geschonden.

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat de wet voorziet in uitzonderingen als een advocaat strafbare feiten pleegt. Van der Horst zegt erbij dat de vertrouwelijkheid tussen advocaat en cliënt een pijler is van het rechtssysteem. "Dat schend je niet zomaar. De aanklagers moeten echt hard bewijs hebben."

Mueller zou op informatie gestuit zijn over een betaling van Cohen aan porno-actrice en stripper Stormy Daniels en die hebben doorgespeeld omdat de gegevens niet raken aan zijn eigen onderzoek. Cohen heeft eerder gezegd dat hij de vrouw, die eigenlijk Stephanie Clifford heet, 130.000 dollar uit eigen zak heeft betaald, naar verluidt om haar te laten zwijgen over seksueel contact met Trump.

Trump sprak na het bekend worden van de inval bij zijn advocaat van "een aanval op ons land" en een "heksenjacht" door Mueller. Op de vraag van een journalist waarom hij Mueller niet ontslaat, zei Trump: "We zien wel wat er gebeurt, maar ik denk dat het echt een treurige situatie is."

Speciaal aanklager Robert Mueller (archief)

Mueller ontslaan?

Trump kan Mueller niet rechtstreeks ontslaan. Hij zou daartoe opdracht kunnen geven aan onderminister van Justitie Rosenstein. De minister van Justitie, Sessions, trok tegen de zin van Trump zijn handen af van het Mueller-onderzoek vanwege contacten die hij met de Russische ambassadeur had tijdens de verkiezingscampagne. Als Rosenstein zou weigeren, kan Trump hem ontslaan en een vervanger aanwijzen die Mueller wel wil ontslaan.

Of daarmee het onderzoek wordt gestopt, is maar de vraag. Volgens experts kunnen partijen naar de rechter stappen. Bovendien loopt Trump het risico dat het ontslag van Mueller een politieke storm zal losmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl