Een Koerdische strijder
NOS NieuwsAangepast

Macron wil in Syrië bemiddelen tussen Turkije en de Koerden

De Franse president Macron wil bemiddelen in het conflict tussen Turkije en Koerdische strijders. Hij hoopt met steun van de internationale gemeenschap een dialoog op gang te brengen.

Turkije begon twee maanden geleden een offensief tegen de Koerdische YPG-milities in Afrin en slaagde er onlangs in deze Syrische regio aan de Turkse grens te veroveren. De Turkse regering beschouwt de YPG als een terreurorganisatie die banden heeft met de PKK.

Gisteren sprak Macron in Parijs met een delegatie van de Syrische Democratische Krachten. De YPG maakt deel uit van deze beweging. Hij bedankte ze voor hun "bepalende rol" in de strijd tegen Islamitische Staat en voor de offers die ze hebben gebracht.

Om de strijd aan te binden met IS hebben Frankrijk en ook de Verenigde Staten de beweging voorzien van wapens.

In de steek gelaten

Na het overleg met Macron zei de Koerdische delegatie dat Frankrijk heeft beloofd de militaire steun aan de Koerden op te voeren. Het kantoor van de president wilde dat niet bevestigen.

Critici in Frankrijk, onder wie oud-president Hollande, vinden dat Macron de YPG bij de strijd om Afrin in de steek heeft gelaten.

Frankrijk heeft enkele tientallen speciale eenheden in het Syrische strijdgebied. Die houden zich onder meer bezig met de training van de YPG-strijders. NAVO-bondgenoot Turkije is daar woedend over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl