Minister Tillerson en de Turkse president Erdogan
NOS Nieuws

Turkije stelt VS compromis voor over Manbij

Turkije heeft de VS een voorstel gedaan over het gebied rond de Syrische stad Manbij. Turkije wil dat de Koerdische YPG-strijders, die door de VS worden gesteund, uit Manbij verdwijnen en zich terugtrekken achter de rivier de Eufraat. Turkse en Amerikaanse troepen zouden hun plaats moeten innemen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson is op dit moment in Turkije. Hij zou het voorstel in overweging hebben genomen.

Half miljard dollar steun

De Koerdische YPG-strijders zijn bondgenoten van de VS in de strijd tegen IS. Deze week heeft de VS de Koerden nog voor een half miljard dollar aan steun beloofd. De Amerikanen hebben ook manschappen in het gebied, die de Koerden helpen.

Turkije ziet de aanwezigheid van de YPG aan de Turkse grens als een bedreiging, omdat ze bondgenoten van de PKK zouden zijn, die door Turkije, de VS en andere landen als terroristische groep wordt beschouwd.

Afspraken

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei na een gesprek met Tillerson dat er afspraken zijn gemaakt over hoe de twee NAVO-landen hun geschillen kunnen oplossen. Hij gaf geen details.

Turkije viel in januari de Koerdische enclave Afrin in Syrië binnen. Die ligt niet ver van Manbij. Tillerson zei dat Turkije het recht heeft om zijn grenzen te beschermen, maar dat de situatie niet moet escaleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl