Als het Amerikaanse Congres Mark Zuckerberg eind vorig jaar wil verhoren, komt hij niet zelf. Hij stuurt zijn advocaat. Maar door alle privacyschandalen moet de topman van Facebook er nu echt aan geloven.
Hij bood zelfs zijn excuses aan. Een deel daarvan luidt: "Het is nu duidelijk dat we niet genoeg hebben gedaan. We hebben ons niet genoeg geconcentreerd op het voorkomen van misbruik." Hij betrekt de fout met name op zichzelf.
Dinsdag en woensdag zal Zuckerberg voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verschijnen. Hij moet dan verantwoording afleggen over het privacy-schandaal rond Cambridge Analytica.
Niet de enige
"Vandaag is er een bedrijf verbannen van Facebook dat hetzelfde deed als Cambridge Analytica", zegt techredacteur Joost Schellevis. "Facebook was daar zelf nog niet achter gekomen. De grote vraag die dinsdag zal worden gesteld: was Cambridge Analytica zo geniaal, of zijn er nog veel meer bedrijven die zo te werk zijn gegaan?" Het lijkt Schellevis sterk dat Cambridge Analytica de enige was.
In maart werd bekend dat de gegevens van 50 miljoen vooral Amerikaanse Facebook-gebruikers in 2014 zonder toestemming zijn verzameld via een persoonlijkheidstest-app. Databedrijf Cambridge Analytica kocht deze gegevens vervolgens.