Mark Zuckerberg
NOS NieuwsAangepast

Uur lang praten met Zuckerberg: vaak sorry en verbetering kost tijd

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

In eerste instantie was hij nergens te bekennen. Nu is Facebook-topman Mark Zuckerberg duidelijk hoorbaar in allerlei interviews. Daar kwam gisteravond een uur durende conference call met journalisten bij. Niet alleen Amerikaanse grote namen waren daarvoor uitgenodigd, ook de NOS en andere Nederlandse en Belgische media mochten meeluisteren (en een vraag stellen, al kwam de topman daar in de praktijk niet aan toe).

Zo'n groepsgesprek op deze schaal is uniek voor Facebook. Het geeft opnieuw aan dat het bedrijf inmiddels wel doorheeft dat het privacy-schandaal zo urgent is, dat het meer moet doen dan blogs schrijven met uitleg over de maatregelen die worden genomen.

We hadden onvoldoende door wat onze verantwoordelijkheid is. En dat was een grote fout, het was mijn fout.

Mark Zuckerberg

De reden voor Zuckerberg om gisteren een uur de tijd te nemen, was het nieuws dat niet van 50 miljoen Amerikaanse Facebook-gebruikers, maar van maximaal 87 miljoen mensen wereldwijd (onder wie 70 miljoen gebruikers uit de VS) door Cambridge Analytica zonder toestemming persoonlijke gegevens zijn verzameld. Het was de eerste keer dat Facebook zelf een cijfer verbond aan het verhaal en daarmee een belangrijk moment. Aan de NOS liet het bedrijf daarnaast weten dat tussen de miljoenen gegevens ook data zitten van maximaal 90.000 Nederlanders.

De feiten zijn dus niet mals. Dat was ook te merken aan de toon van Zuckerberg. "We zijn een idealistisch en optimistisch bedrijf. In de eerste tien jaar van ons bestaan waren we gefocust op het goede dat het verbinden van mensen brengt." Hij erkende vervolgens dat er daardoor te weinig oog was voor de problemen. "We hadden onvoldoende door wat onze verantwoordelijkheid is. En dat was een grote fout, het was mijn fout."

Niemand is perfect

Dat leidde tot de vraag wat dit betekent voor de positie van Zuckerberg. Hij is - en dat is natuurlijk niet zo verrassend - niet van plan om op te stappen. "Als je zoiets nieuws als Facebook opzet, dan zul je fouten maken. Niemand kan perfect zijn, maar men mag ons afrekenen op de lessen die we trekken uit fouten. Het draait erom dat we iets bouwen wat mensen leuk vinden en hun leven beter maakt."

Ook is Zuckerberg niet van plan om iemand anders te ontslaan. "Ik ben Facebook begonnen. Ik ben de baas. Ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt. Ik ben er niet op uit een zondebok te vinden voor de fouten die we hebben gemaakt."

Het dataschandaal rond Cambridge Analytica draait om gegevens die gebruikers in goed vertrouwen aan Facebook hebben gegeven. Dat vertrouwen is geschaad. In het gesprek benadrukt Zuckerberg dat het uiteindelijk de keuze van de gebruikers is wat er wordt gedeeld. "Je bent zelf de baas over hoe je de dienst gebruikt. De meeste informatie die Facebook heeft komt voort uit het feit dat jij kunt kiezen welke informatie je deelt met je vrienden en in je profiel zet."

Daarin lijkt ook een beetje door te klinken dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de gebruiker is. Iets wat deze tijd juist ter discussie staat, omdat het de vraag opwerpt of een gemiddelde gebruiker wel in staat is om alles te overzien. Het is niet voor niks dat Facebook gisteren óók bekendmaakte dat het de privacy-voorwaarden duidelijker wil gaan opschrijven.

Wat daarbij zal helpen is dat vanaf 25 mei in Europa de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking treedt. Daarin staan strengere regels voor het verwerken van gegevens.

De grootste privacyschending in de geschiedenis van Facebook

Zuckerberg werd ook gevraagd naar zijn eigen internetgedrag. Hij sprak de - inmiddels in tech-kringen legendarische - woorden uit: "Ik ben een grootverbruiker van het internet."

Hij adviseerde de bekende tips op te volgen, zoals het regelmatig veranderen van je wachtwoord en het gebruiken van tweestapsverificatie (waarbij je via je telefoon een code krijgt toegestuurd die je na het inloggen met je wachtwoord moet invullen voordat je bij je profiel uitkomt).

Aan het einde van het gesprek probeerde Zuckerberg de verwachting dat alles snel is opgelost te temperen. "Ik wou dat ik met mijn vingers kon knippen en alle problemen had opgelost in drie of zes maanden. Maar gezien de complexiteit van Facebook denk ik dat het meerdere jaren zal duren."

Dat neemt niet weg, voegde hij daaraan toe, dat de komende tijd al veranderingen merkbaar zullen zijn. "Ik hoop dat over een jaar al echt te zien is dat het beter gaat."

Op naar volgende week

Het werd uiteraard niet hardop gezegd in het gesprek, maar de conference call was waarschijnlijk ook bedoeld als een soort repetitie. Volgende week gaat Mark Zuckerberg op dinsdag en woensdag getuigen voor het Amerikaanse Congres. De verwachting is dat het pittige gesprekken zullen zijn, zeker als we afgaan op hoe het de techbedrijven daar vorig jaar verging.

Gisteren hield Zuckerberg zich goed staande. De vraag is of hem dat ook volgende week lukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl