Zuckerberg over dataschandaal: 'Het was mijn fout'

Tot 90.000 Nederlanders zijn mogelijk getroffen door het dataschandaal rond Cambridge Analytica, dat persoonlijke data van Facebook-gebruikers verzamelde. Dat meldt Facebook aan de NOS.

Het gaat onder meer om gegevens als iemands naam en woonplaats, maar ook om foto's, likes en vriendenlijsten van gebruikers. De hoeveelheid verzamelde gegevens verschilt per persoon. Maandag komt een tool online waarmee Facebook-gebruikers kunnen zien of ook hun data zijn buitgemaakt. Ook maakt Facebook het dan makkelijker om te zien met welke apps je data deelt.

Wereldwijd zijn maximaal 87 miljoen mensen getroffen in het dataschandaal, bracht Facebook naar buiten. Tot nu toe werd het aantal van 50 miljoen mensen genoemd, maar niet door het sociale netwerk zelf. Het platform zegt op basis van de eigen analyse op dit getal uit te komen. 70 miljoen van de getroffen gebruikers komen uit de Verenigde Staten.

Na het bekendmaken van de nieuwe cijfers hield topman Mark Zuckerberg een wereldwijde conference call met journalisten. Hier ging hij opnieuw door het stof en erkende hij dat zijn bedrijf onvoldoende doorhad hoe groot de verantwoordelijkheid was. "Dat was een grote fout en het was mijn fout."

Het nieuws van de 87 miljoen getroffen gebruikers staat onderin een blogpost van Facebooks technologiebaas Mike Schroepfer. Die gaat verder helemaal over welke extra maatregelen het platform neemt. Zo heeft Facebook een zoekdienst uitgezet die het mogelijk maakte om op basis van een telefoonnummer of e-mailadres iemand op te zoeken op het platform.

Deze zoekfunctie blijkt nu ook door kwaadwillenden misbruikt te zijn om informatie van personen te kunnen verzamelen.

Facebook beperkt ook de hoeveelheid data waartoe externe apps toegang hebben. Apps die toegang willen tot informatie als check-ins, likes, foto's en video's hebben nu toestemming nodig van het platform en die wordt alleen onder strikte voorwaarden gegeven. Daarnaast is het voor apps niet meer mogelijk om onder andere te zien wat iemands religieuze status, relatiestatus en politieke kleur is. Het gaat om apps die mensen zelf aan hun account koppelen, bijvoorbeeld voor extra functies. Op Twitter melden mensen dat Tinder daardoor niet werkt.

Maximum

De aantallen van zowel 90.000 als 87 miljoen zijn maxima. Dit betekent ook dat het werkelijke aantal getroffen mensen lager kan liggen, maar niet hoger, zegt het bedrijf. Facebook weet niet precies van hoeveel mensen data zijn verzameld. Dat komt door de manier waarop Cambridge Analytica te werk ging. Het bedrijf kocht data die afkomstig waren van een app die door honderdduizenden mensen is gebruikt. Mensen werden ertoe verleid om die app, een persoonlijkheidstest, toegang te geven tot hun account. Vervolgens werden echter niet alleen hun gegevens verzameld, maar ook die van hun vrienden.

Cambridge Analytica weerspreekt trouwens in een persbericht dat het van 87 miljoen gebruikers gegevens heeft laten verzamelen. Ze zeggen dat het over de data van 30 miljoen mensen gaat. En ze zeggen dat die data niet zijn gebruikt tijdens verkiezingen VS.

De 90.000 Nederlanders die mogelijk zijn getroffen, zijn of waren bevriend met mensen die de app toegang hadden gegeven tot hun account. Het aantal Nederlanders dat de app zelf heeft gebruikt, is beperkt; maar 28 Nederlanders hebben dat gedaan.

Dat het aantal van 90.000 wordt genoemd, komt volgens Facebook doordat mensen bijvoorbeeld bevriend kunnen zijn met iemand in de Verenigde Staten, waar de app van Cambridge Analytica meer gebruikers had.

Zuckerberg

Topman Mark Zuckerberg hield dus na de bekendmaking van de nieuwe cijfers een conference call. Hij kreeg in het gesprek ook de vraag of hij nog wel de juiste persoon was om Facebook te leiden vanwege alle problemen. Zijn antwoord was "ja", maar Zuckerberg voegde daaraan toe dat niemand perfect is. "Mensen maken fouten en leren daarvan." Hij zei daarnaast niet van plan te zijn om iemand vanwege het Cambridge Analytica-schandaal te ontslaan.

Techredacteur Joost Schellevis luisterde mee met de conference call:

'Zuckerberg ging door het stof, maar hij stapt niet op'

Eerder deze week riep een investeerder met een aandeel van 1 miljard dollar in Facebook (de huidige beurswaarde is bijna 450 miljard dollar) Zuckerberg op om op te stappen als voorzitter van de Raad van Commissarissen. Toen een journalist hem vroeg of dit ter sprake was gekomen viel er een stilte en antwoordde Zuckerberg vervolgens "niet dat ik weet".

Naast het schandaal in de Verenigde Staten duikt de naam van Cambridge Analytica ook in verschillende andere landen op. Klik op een land om te zien welke activiteiten Cambridge Analytica daar (vermoedelijk) heeft uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl