Gas, water en licht duurder door afgeschafte belasting
Voor verreweg de meeste huishoudens gaat dit jaar de rekening voor gas, water en elektra omhoog. Dat komt doordat de zogenoemde precariobelasting dit jaar met gemiddeld 33 procent stijgt, blijkt uit een berekening van de lokale lasten door onderzoekscentrum Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen.
Elektriciteits- en drinkwaterbedrijven betalen de precariobelasting aan de gemeente voor het gebruik van de grond waar ze hun leidingen door laten lopen. Deze belasting is vorig jaar weliswaar afgeschaft, maar gemeenten die in februari 2016 al precariobelasting hieven, mogen dat tot 2022 blijven doen. Veel gemeenten voerden de precariobelasting op de valreep nog in.
Doordat de bedrijven de precariobelasting verhalen op al hun klanten, zijn mensen dit jaar gemiddeld 26 euro kwijt. Er zijn ook uitschieters. Zo zijn de huishoudens in de gemeente Lingewaard dit jaar 142 euro kwijt vanwege deze gemeenteheffing, berekende Coelo. Een woordvoerder van de gemeente zei vanochtend dat de burgers dit bedrag weer terugkrijgen via de gemeentebelasting.
Afgeschaft
"Er zijn zo'n 20 à 30 gemeenten die net voor februari 2016 precariobelasting hadden ingevoerd en daarom voelen huishoudens de stijging nu pas", zegt onderzoekster Corine Hoeben van Coelo. Zij verwacht dat de rekening voor gas, water en elektra ook volgend jaar weer zal stijgen.
Hoeben zegt dat sommige gemeenten miljoenen ophalen met deze belasting. Het is volgens haar dan ook afwachten wat ze gaan doen als ze die na 2022 niet meer kunnen heffen. "Als gemeenten niet langzaam gaan afbouwen, krijgen ze straks een gat in de begroting. Veel ruimte hebben gemeenten niet om zo'n gat te vullen. Hoogstwaarschijnlijk verhogen ze dan de ozb die weer door de inwoners wordt betaald", waarschuwt Corine Hoeben.