ANP XTRA
NOS NieuwsAangepast

Kraanwaterrekening in 7 gemeenten fors duurder

Zo'n 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen vanaf 2018 een fors hogere waterrekening. Die gemeenten hebben namelijk op de valreep een precariobelasting ingevoerd. Waterbedrijf Vitens moet die belasting betalen en berekent dat door aan de inwoners.

Daardoor gaan inwoners van Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel de komende jaren tussen de 60 en 105 euro meer betalen. Ze kregen hierover deze maand een brief, meldt RTL Nieuws en bevestigt Vitens.

De precariobelasting is een gemeentelijke belasting die bedrijven moeten betalen voor het gebruik van de openbare grond. Bijvoorbeeld voor kabels en leidingen in de grond of terrassen op straat.

Afgeschaft

Maar sinds 1 juli 2017 is de precariobelasting voor nutsbedrijven, zoals drinkwaterbedrijven, na jaren discussie afgeschaft. De meeste gemeenten lieten drinkwaterbedrijven al geen precariobelasting betalen. Er is echter een overgangsregeling: gemeenten die in februari 2016 al precariobelasting hieven, mogen dat tot 2022 blijven doen.

De zeven gemeenten waar het nu om gaat zijn net voor februari 2016 begonnen met het heffen van precariobelasting. Waterbedrijf Vitens is het hier mee oneens en vecht de belasting aan bij de rechter. Maar die juridische procedure kan nog jaren duren en daarom is Vitens nu gestart met het doorberekenen. Anders zouden inwoners, als Vitens bij de rechter verliest, over een paar jaar een flinke naheffing krijgen.

Zaak gewonnen, geld terug

Vitens zegt de belasting door te berekenen aan individuele klanten omdat anders klanten uit de rest van het verzorgingsgebied moeten meebetalen aan een heffing van een gemeente waar zij niet wonen. Als Vitens de zaak bij de Hoge Raad wint, zal het bedrijf alle doorberekende precariobelasting teruggeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl