ANP
NOS Nieuws

Voor het eerst in tijden dalen gemeentelijke lasten

De gemeentelijke belastingen dalen dit jaar bij de grote gemeenten. Huurders betalen gemiddeld 1 procent minder, huiseigenaren betalen 0,2 procent minder.

Dat zegt onderzoeksinstituut COELO, dat sinds 2002 de gemeentelijke lasten in kaart brengt. Het is voor het eerst sinds het begin van de metingen dat de woonlasten dalen.

In de praktijk komt het per huishouden neer op een daling van een paar euro. Vooral de heffing voor afvalinzameling daalt. "Gemeenten weten dat goedkoper te regelen en weten afval te hergebruiken en dan dalen de kosten", zegt onderzoekster Corine Houben van COELO.

Toch duurder

Dat de gemeentelijke belastingen dalen, klinkt als goed nieuws voor de meeste huishoudens, maar toch zal een deel meer moeten gaan betalen. Dat komt doordat sommige gemeenten via de precariobelasting hun inkomsten op peil houden.

Drinkwaterbedrijven en elektriciteitsbedrijven moeten via de precariobelasting betalen voor de ondergrondse leidingen. "Dat is voor gemeenten hartstikke makkelijk. Twee aanslagen naar het drinkwaterbedrijf en het elektriciteitsbedrijf versturen en er komen miljoenen binnen", aldus Houben.

"Die bedrijven rekenen die kosten door aan de klanten en zo komt de rekening toch bij de huishoudens terecht. Dat vertroebelt het beeld over de gemeentelijke lasten."

In de Tweede Kamer wordt deze maand gesproken over een voorstel om de precariobelasting op leidingen binnen tien jaar af te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl