Groningers luidden de noodklok tijdens een bezoek van premier Rutte in juli vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Vreugde bij Groningers: 'Licht aan het einde van de tunnel'

In Groningen is opgetogen gereageerd op het kabinetsbesluit om de gaskraan in de provincie dicht te draaien. Actiegroepen de Groninger Bodembeweging en het Groninger Gasberaad spreken van een keerpunt.

Bij Jelle van der Knoop van de Groninger Bodembeweging sprongen de tranen in zijn ogen toen minister Wiebes het nieuws bekendmaakte. "Waar je zo lang voor gevochten hebt, lijkt nu eindelijk werkelijkheid te worden."

Susan Top van het Groninger Gasberaad zegt dat ze dit besluit niet had verwacht. "Eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel", zegt ze. Wel vreest Top voor de periode tot aan 2030, wanneer de gaswinning helemaal wordt stilgelegd. Ze is bang dat er tot die tijd meer aardbevingen zullen volgen.

'Ik had tranen in mijn ogen toen ik het hoorde'

Ook Milieudefensie is blij met het besluit om de gaskraan dicht te draaien. De organisatie zegt dat Groningen er lang op heeft moeten wachten.

Maar Jorien de Lege van Milieudefensie had liever gezien dat het kabinet nog verder ging. "Het gasgebruik gaat met deze maatregelen nauwelijks naar beneden, er wordt vooral overgeschakeld op importgas met nieuwe stikstoffabrieken", zegt zij. "Op deze manier houden we onze gasverslaving nog tot 2050 in stand. Dat is niet goed voor het klimaat."

NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wijst in een reactie op het nieuws ook op de voordelen van de gaswinning. "Met dit besluit komt een versneld einde aan jarenlange gaswinning uit Groningen die Nederland veel welvaart heeft gebracht maar tegelijkertijd ook een keerzijde kent voor de Groningers."

Het bedrijf achter de gaswinning zegt in een verklaring dat het kabinetsbesluit gevolgen heeft voor de NAM en toeleveranciers in de regio. Daarom treft de NAM voorbereidingen voor de lagere productie.

Dat de gaskraan in Groningen dichtgaat, betekent niet dat de NAM zijn deuren moet sluiten. Het bedrijf wint ook aardgas uit kleinere velden op land en zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl