Minister Grapperhaus benadrukt dat het kabinet alleen samen met de Kamer het Wetboek van Strafrecht wil aanpassen
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus wil met Kamer strafrecht veranderen om 'walgelijke' woorden imam

Minister Grapperhaus wil kijken of het strafrecht kan worden veranderd om verwerpelijke uitspraken eerder aan te pakken. Aanleiding zijn de uitspraken van de omstreden imam Fawaz Jneid, waar vandaag tijdens het vragenuurtje in de Kamer over werd gedebatteerd.

De minister van Veiligheid en Justitie wil de aanpassing van het Wetboek van Strafrecht nadrukkelijk met de Tweede Kamer doen, omdat aanscherping een inperking van de vrijheid van meningsuiting betekent.

Kabinet: wet veranderen om iets te doen tegen haatzaaiende imams

"Je gaat dus ook mensen die veel minder ver gaan in hun uitspraken in dingen beperken", zei de minister van Justitie en Veiligheid na afloop van het vragenuurtje. De omstreden imam Fawaz Jneid had onder meer de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een afvallige moslim genoemd. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Schoof zei gisteren in Nieuwsuur al dat het lastig is om de man strafrechtelijk bij de lurven te pakken.

Scherpe randen

Tijdens het vragenuurtje maakte Grapperhaus zijn frustratie duidelijk over het gebrek aan juridische mogelijkheden om strafrechtelijk op te treden tegen de "walgelijke" en "verwerpelijke" uitspraken van de prediker. "Tot nu toe blijft hij net, maar dan ook net, binnen de grenzen", aldus de minister. "Hij zoekt de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en beweegt zich langs de scherpe randen van wat wel en niet is toegelaten."

De Tweede Kamer vroeg of het kabinet echt niets kon doen, zoals bijvoorbeeld het afdwingen van een virtueel gebiedsverbod voor Facebook, waar hij veel van zijn preken uitzendt. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed maar er zijn ook grenzen aan, zoals het aanzetten tot haat of geweld", zegt D66-leider Pechtold. Hij vindt het de taak van de minister "om herhaling te voorkomen".

Het CDA wil dat de wet op een aantal punten strenger wordt. "Het is gif wat er uit zijn mond komt en het is levensgevaarlijk", aldus CDA-leider Buma.

Groot goed

Grapperhaus gaat dus kijken of het strafrecht veranderd kan worden, zei hij na afloop van de discussie met de Kamerleden. "Ik wil met de Kamer kijken hoe we kunnen zorgen dat hij dit soort dingen niet meer op internet kan doen."

De minister benadrukt dat de Tweede Kamer het met de aanpassingen eens moet zijn. "We weten allemaal dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is in Nederland."

Gebiedsverbod

De imam heeft sinds augustus een gebiedsverbod, waardoor hij niet meer in een aantal wijken in Den Haag mag komen. Dat is in januari met zes maanden verlengd.

Volgens Grapperhaus wordt er goed over het welzijn van Aboutaleb en zijn naasten gewaakt. De Rotterdamse burgemeester wordt al een poosje beveiligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl