Imam Fawaz Jneid
Aangepast

'Imam zei 'afvallige' misschien niet letterlijk, maar het is wel zo te duiden'

De omstreden imam Fawaz Jneid zou Ahmed Aboutaleb een afvallige moslim hebben genoemd. Hij zou naar de Rotterdamse burgemeester hebben uitgehaald in een preek die op Facebook staat. Volgens de imam klopt daar niets van.

"Ik heb niet gezegd dat hij een afvallige is. Maar al zou ik het hebben gezegd, of hij een afvallige of een moslim is, is niet aan een imam. Het is aan de persoon zelf om dat te beslissen", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Volgens Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), heeft de Haagse imam het woord afvallige misschien niet letterlijk gebruikt. "Maar wat hij zegt is wel echt zo te duiden. En dat heeft in de islamitische context grote betekenis."

Gebiedsverbod

De NCTV zegt dat de omstreden imam een "een intolerante boodschap verkondigt". "Daarmee draagt hij bij aan het radicaliseringsproces in de richting van jihadisme." Maar de imam is volgens Schoof lastig aan te pakken.

"Hij praat en preekt op een manier die zich beweegt binnen hetgeen dat niet strafrechtelijk te vervolgen is door het OM. Met maatregelen als het gebiedsverbod proberen we de verspreiding van zijn gedachtegoed te beperken."

De imam heeft sinds augustus vorig jaar een gebiedsverbod. Hij mag niet meer in de wijken Transvaal en de Schilderswijk in Den Haag komen. Jneid is omstreden omdat hij tegen homo's preekte en in het verleden de vermoorde cineast Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali vervloekte.

'Imam zei 'afvallige' misschien niet letterlijk, maar het is wel zo te duiden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl