Tientallen nieuwe partijen willen meedoen aan verkiezingen Thailand
Zo'n veertig groepen hebben zich in Thailand bij de kiescommissie geregistreerd. Ze willen meedoen aan de verkiezingen die vermoedelijk in februari volgend jaar worden gehouden.
De militaire regering die sinds 2014 de baas is in het land, kondigde in december aan dat het het verbod op politieke activiteiten opheft en dat het de registratie van nieuwe partijen accepteert.
De registratie is slechts een begin: het betekent niet automatisch dat de partijen officieel worden erkend. Ze moeten binnen 180 dagen aan een reeks eisen voldoen: zo moet elke partij minstens 500 leden hebben en moet de partij zeker 25.000 euro in kas hebben. Bovendien moet de junta alsnog toestemming verlenen voor de deelname.
Of de verkiezingen ook echt in februari worden gehouden is nog niet zeker. De junta heeft de datum voor de verkiezingen meerdere malen uitgesteld. Ook wordt in Thailand gespeculeerd over de deelname van partijen die de militaire regering juist in stand willen houden.
Junta
Het leger nam in 2014 de macht over in Thailand. Het land was destijds zwaar verdeeld tussen regeringsgezinden en de oppositie. Die onrust begon eigenlijk al eerder, in 2006. Na maandenlange protesten werd premier Thaksin Shinawatra uit zijn ambt gezet vanwege corruptie.
Zijn zus Yingluck Shinawatra onderging later datzelfde lot. Haar tegenstanders waren woest over een amnestiewet, waardoor haar broer vervolging zou ontlopen. De wet werd ingetrokken, maar de protesten bleven. Uiteindelijk moest ze het veld ruimen.
Yingluck Shinawatra werd vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Ze wordt verantwoordelijk gehouden voor een uit de hand gelopen rijstsubsidieprogramma. Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat zij naar Groot-Brittannië is gevlucht.