Bevestigd: gevluchte Thaise ex-premier in Groot-Brittannië

Andrew MacGregor Marshall
@zenjournalist
BREAKING—@pouyingluck photographed outside Harrods in London today after being recognised by Thai tourists
7 maanden geleden

De gevluchte Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra is inderdaad in Groot-Brittannië. Dat heeft de Thaise minister van Buitenlandse Zaken bevestigd, nadat er vorige week foto's waren opgedoken, waarvan er in ieder geval een in Londen is gemaakt.

De Thaise politie heeft ze bekeken en geconstateerd dat Yingluck te zien is op de foto met een vrouw in een rode jas voor warenhuis Harrods. Of Yingluck ook op de andere foto te zien is, durft de politie niet te zeggen.

Yingluck Shinawatra was tussen 2011 en 2014 premier van Thailand. Vorig jaar werd ze bij verstek tot een gevangenisstraf van vijf jaar veroordeeld, omdat de kosten van een rijstsubsidieprogramma onder haar leiding volledig uit de hand waren gelopen. Rijstboeren die haar aan de macht hadden geholpen, profiteerden daarvan.

De Thaise minister van Buitenlandse Zaken zei dat de Thaise regering al sinds september weet dat Yingluck in Groot-Brittannië verblijft. Thailand heeft een uitleveringsverdrag met de Britten. De minister weigert te zeggen of om haar uitlevering is gevraagd.

STER Reclame