De villa waar Mieremet en zijn vrouw Ria woonden
NOS NieuwsAangepast

OM gaf weduwe Mieremet onkostenvergoeding van twee ton

Het Openbaar Ministerie heeft in 2013 een onkostenvergoeding van twee ton betaald aan de weduwe van vermoorde topcrimineel John Mieremet. Dat meldt het tv-programma Zembla. De vrouw werd verdacht van het witwassen van het geld dat Mieremet verdiende met de handel in wapens en drugs.

Het OM trof na zijn dood een schikking met weduwe Ria E.. Ze deed afstand van 6,5 miljoen euro aan crimineel vermogen. In ruil werd ze niet strafrechtelijk vervolgd.

Op de toegezegde twee ton werd een bedrag in mindering gebracht, omdat het OM een factuur betaalde die feitelijk voor haar bestemd was. Uiteindelijk ontving de vrouw een bedrag van 156.000 euro.

Doodgeschoten

Mieremet werd in 2005 in Thailand doodgeschoten. Volgens het OM gebeurde dat in opdracht van Willem Holleeder, die nu voor die liquidatie terechtstaat. Mieremet liet na zijn dood niks na, omdat hij op papier niets had. Zijn vrouw had wel bezittingen, zoals de villa in het Belgische Neerpelt waar de twee woonden, een aantal bv's en een paar bankrekeningen waar veel geld op stond.

Het OM liet beslag leggen op alle bezittingen van E. en begon een strafrechtelijk onderzoek tegen haar wegens witwassen van crimineel geld. Het kwam uiteindelijk niet tot een strafzaak, omdat justitie een schikking trof met de vrouw. Toenmalig minister van Justitie Opstelten keurde de deal goed.

Schikking

Eind 2013 publiceerde het OM een persbericht over de schikking, maar dat was volgens Zembla niet volledig. De hoogte van de onkostenvergoeding werd niet gemeld. Het OM zegt dat het gaat om een tegemoetkoming in advocaat- en afwikkelkosten. Om de afwikkeling van de 'criminele erfenis' mogelijk te maken, moest de weduwe onder meer juridische bijstand inhuren. Het OM vond het niet juist haar "de schulden te laten" die de afwikkeling van de zaak met zich meebracht.

Ook volgens haar advocaat, Teurlings, is het bedrag geen gift van de Staat. "Het is echt een onkostenvergoeding. Toen beslag werd gelegd op de panden, zijn de hypotheekkosten wel dertien jaar lang blijven doorlopen. De schuld die mijn cliënt daardoor heeft opgebouwd, is vergoed."

Grapperhaus: een goede zaak

PvdA, SP en GroenLinks willen opheldering van minister Grapperhaus over de onkostenvergoeding. Die noemde vanochtend de manier waarop het OM heeft gehandeld "prima".

"Het Openbaar Ministerie heeft conform de richtlijnen de criminele erfenis van 6,5 miljoen euro afgenomen. Ik denk dat dat een goede zaak is. Het OM heeft bepaalde kosten die verband hielden met die ontneming vergoed, omdat men de weduwe niet met schulden wilde laten zitten", zei de minister. Hij zal de Kamer nader informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl