Ivo Opstelten verlaat het ministerie van Veiligheid en Justitie
Aangepast

Bonnetje gevonden: Opstelten en Teeven stappen op

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie stappen op. Dat hebben ze vanavond op een persconferentie gemeld.

Opstelten zegt de volle verantwoordelijkheid te dragen voor de onduidelijkheid die ontstond over de afwikkeling van de zogenoemde 'Teevendeal'. Staatssecretaris Teeven zegt dat hij niet meer geloofwaardig kan werken als staatssecretaris.

Bonnetje toch gevonden

Vandaag dook er toch bewijs op dat Justitie in 2001 4,7 miljoen gulden heeft betaald aan drugscrimineel Cees H., de Teevendeal. Opstelten zei eerder tegen de Tweede Kamer dat hij niet wist hoeveel er was overgemaakt en dat er geen bewijs van de deal was.

Het gaat om een digitale bevestiging van een betaling aan advocaat Doedens van Cees H. Op de schermprint staat een bedrag van 4,7 miljoen gulden.

Problemen

De basis van de deal ging om een vermogen van 2 miljoen gulden op het moment van de deal in 2000. Opstelten rekende uit voor de Tweede Kamer dat Cees H. 1,25 miljoen gulden van zijn vermogen had mogen houden, nadat hij 750.000 gulden boete had betaald. De fiscus werd bewust buiten de deal gehouden. Zo stond dat in de voorwaarden van de deal.

Fred Teeven heeft nooit toestemming gevraagd aan het College van procureurs-generaal, het bestuur van het Openbaar ministerie om het bedrag van 4,7 miljoen gulden over te maken.

Volstrekte geheimhouding

Het bonnetje van de deal tussen Teeven en H. was volgens minister Opstelten onvindbaar. Uit documenten die Nieuwsuur heeft ingezien blijkt dat er 4,7 miljoen gulden is overgemaakt aan de crimineel en geen 1,25 miljoen, zoals Opstelten bij herhaling beweerde. Daarmee komt alles wat de minister over de deal zei in een ander licht te staan.

Nadat Nieuwsuur vorige week met details over de overboeking was gekomen, liet Opstelten opnieuw onderzoek doen naar het bonnetje waarvan hij eerder zei dat het niet terug te vinden was.

Computersysteem

Het bewijs is uiteindelijk gevonden in een computersysteem van het ministerie dat niet meer actief is. "Met specialistische kennis zijn de data weer zichtbaar gemaakt", zegt het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl