Brengt nieuw onderzoek Teevendeal doofpot aan het licht?
Nóg een rapport over de Teevendeal?
Ja. De commissie-Oosting deed vorig jaar al onderzoek naar de deal tussen voormalig officier van justitie Teeven met crimineel Cees H., en bracht begin december rapport uit. Eind januari zette minister Van der Steur de onderzoekers opnieuw aan het werk.
Ze hebben nu uitgezocht wie op het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de eigen ict-medewerkers heeft gevraagd om te stoppen met hun speurtocht naar het 'bonnetje' van de deal. Uitgangspunt voor het nieuwe onderzoek is een e-mailwisseling die het programma Nieuwsuur na het eerste onderzoek van de commissie-Oosting in handen kreeg.
Uit interne mails blijkt dat ict-medewerkers van V&J het bonnetje in juni 2014 al bijna hadden gevonden. Ze waren al begonnen aan een operatie om het verouderde computerbestand weer bruikbaar te maken, maar kregen op 5 juni het verzoek daarmee te stoppen.
Die opdracht kwam twee dagen nadat toenmalig minister Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld dat het bonnetje onvindbaar was en dat er geen back-up van oude computerbestanden bestond van iemand op het ministerie.
Waarom is dit niet meteen onderzocht?
Dat is de vraag. Voorzitter Oosting zei dat zijn commissie inzage heeft gehad in e-mailbestanden en dossiers van medewerkers van Veiligheid en Justitie die iets met de gang van zaken te maken hadden gehad. Het verzoek aan de ict'ers om de zoektocht te staken, zat daar niet tussen. Het werd ook niet vertrouwelijk aan de onderzoekers gemeld.
Oosting zei dat de nieuwe onthulling van Nieuwsuur de schijn van een doofpot opriep en dat er nader onderzoek nodig was. "Mij dunkt dat kan worden gesproken van een doofpot in de situatie waarin kennis/informatie beschikbaar is die door een welbewuste beslissing van degene die beschikt over deze informatie, wordt onthouden aan anderen die geen (directe) toegang hebben tot die informatie, terwijl er voldoende reden is om aan te nemen dat de bewuste informatie op enigerlei wijze voor die anderen van belang is (te achten)."
Op wie zijn de ogen gericht?
- Ivo Opstelten was in 2014 minister van Veiligheid en Justitie. Hij schreef in 2014 de brief aan de Tweede Kamer waarin stond dat het bonnetje onvindbaar was. Hij was politiek verantwoordelijk voor de ambtenaren van zijn ministerie. Opstelten stapte in maart 2015 op nadat het verdwenen Teevendeal-afschrift alsnog was opgedoken.
- Pieter Cloo was als hoogste ambtenaar op het ministerie van V&J nauw betrokken bij de discussie over het bonnetje. Niet lang na het opstappen van minister Teeven en staatssecretaris Teeven vertrok hij bij het ministerie. Hij zei dat hij de nieuwe bewindslieden ruimte wilde bieden voor een nieuwe start.
- Henk van Brummen werd als oud-procureur-generaal in 2014 door minister Opstelten gevraagd om uit te zoeken hoeveel geld er met de Teevendeal gemoeid was. Hij mocht met iedereen praten, behalve met Teeven die inmiddels staatssecretaris was. Het onderzoek leverde niets op.
- Gerard Roes was topambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij had in april 2014, in opdracht van Opstelten, een gesprek met staatssecretaris Teeven over de deal. Op zijn afdeling stond het oude computersysteem, waar later het bonnetje uit tevoorschijn kwam.
- Ard van der Steur volgde minister Opstelten vorig jaar op als minister. Hij was tot dat moment VVD-Kamerlid. Samen met fractiegenoot Klaas Dijkhoff, nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, was hij op een aantal cruciale momenten aanwezig op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij heeft in het debat over het eerste onderzoek van de commissie-Oosting het boetekleed aangetrokken over de slechte informatievoorziening.