Voorzitter Oosting met rapport over de Teevendeal
NOS Nieuws

Commissie-Oosting: Teeven-deal deugde niet

De deal die toenmalig officier van justitie Teeven in 2000 met drugscrimineel Cees H. sloot, deugde niet. Dat is de belangrijkste conclusie van de commissie-Oosting, die is ingesteld na het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven in maart.

De commissie heeft harde kritiek op de inhoud van de deal, die onder meer inhield dat H. een relatief lage boete van 750.000 gulden moest betalen. Daar stond tegenover dat hij 4,7 miljoen gulden terugkreeg van een eerder in beslag genomen bedrag en bovendien een deel van zijn gevangenisstraf niet hoefde uit te zitten. Ook werd de Belastingdienst volgens de commissie ten onrechte buiten de deal gehouden. Volgens voorzitter Oosting was de deal niet fair en niet evenwichtig voor de staat.

Teeven zei op de dag van zijn aftreden als staatssecretaris nog dat de deal juridisch in orde was, en premier Rutte herhaalde dat later in een debat in de Tweede Kamer. Maar volgens de onderzoekscommissie was de deal waarvoor aanvankelijk toestemming was gevraagd een andere dan de afspraken die uiteindelijk werden gemaakt.

Oosting: er is op een slechte manier regie gevoerd
Oosting: deal kon toets kritiek niet doorstaan

Cultuur ministerie

De commissie oordeelt ook hard over oud-minister Opstelten. Hij heeft te weinig regie gehad en verkeerd gereageerd op vragen over de Teevendeal. Hij hield tot het laatst vol dat er niet bijna 5 miljoen gulden, maar een veel lager bedrag aan H. was overgemaakt. Bovendien sloeg hij zelf aan het rekenen met een bedrag dat niet klopte. Volgens hem was er 2 miljoen min een boete van 750.000 gulden overgemaakt, wat een verkeerd bedrag van 1,25 miljoen gulden opleverde. Voorzitter Oosting zegt dat Opstelten niet had hoeven aftreden, als hij anders had gehandeld.

De Tweede Kamer is door een onvolledige en onjuiste informatieoverdracht op het ministerie van Veiligheid en Justitie - en tussen dat ministerie en het OM - steeds op het verkeerde been gezet, concludeert de commissie-Oosting. Dat begon overigens al ver voor de periode-Opstelten. In 2002 werd in antwoord op Kamervragen al gesproken van het onjuiste bedrag van 2 miljoen gulden.

De commissie gaat uitgebreid in op de gebeurtenissen op 4 maart 2015, toen het tv-programma Nieuwsuur een document toonde waaruit bleek dat de Teeven-deal over 4,7 miljoen gulden ging. Dat was vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen. VVD-minister Schippers zei destijds dat ze het wel heel toevallig vond dat het bonnetje midden in de campagne opdook. Maar de commissie stelt dat er niets is gebleken van een strategie om de VVD in de campagne een hak te zetten.

Commissie Oosting oordeelt hard over cultuur op Justitie

Kattebelletje

Commissievoorzitter Oosting zei in een persconferentie nog iets over de aantekeningen die topambtenaar Roes van het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte tijdens het gesprek dat hij in 2014 met staatssecretaris Teeven had. Teeven zei toen dat hij zich meende te herinneren dat het bedrag van de deal 4,8 miljoen euro was.

Premier Rutte meldde na het aftreden van Teeven in de Kamer dat hij die aantekeningen niet kon delen omdat het een persoonlijk kattebelletje was. Maar volgens Oosting was het "heel passend" geweest als hij ze wel aan de Kamer had gegeven. Hij wilde niet zeggen dat de premier de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Hij denkt dat Rutte in aanloop naar het debat waarschijnlijk "nog even snel" over de kwestie is bijgepraat.

Oosting noemde het verder buitengewoon onhandig van Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg om een brief van een anonieme klokkenluider door de shredder te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl