De plek van de arrestatie in Waddinxveen
NOS NieuwsAangepast

'Veel te vroeg voor oordeel over agenten in Waddinxveen'

Het filmpje van de arrestatie van een man in Waddinxveen die later zou overlijden, leent zich niet voor snelle conclusies. Dat stelt politiewetenschapper Jaap Timmer in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal. Timmer, verbonden aan de VU Amsterdam, benadrukt dat het gaat om een fragment van 35 seconden en dat er daarvoor en daarna nog van alles gebeurd kan zijn.

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat de politie een melding had gekregen over een verwarde man op de openbare weg. Daarna is een ambulance gebeld en zijn agenten gestuurd. Op het filmpje, gemaakt door een voorbijganger, is te zien dat agenten hem tegen de grond drukken terwijl hij op zijn buik ligt. Ook deelt een agent klappen uit op het lichaam van de man.

Timmer heeft de beelden ook gezien en constateert dat de linkerarm van de man onder controle is. "De worsteling gaat om de rechterarm of -hand. Mogelijk dat die agenten denken dat hij daar iets in heeft dat kwaad kan."

Als we willen dat dit goed en zorgvuldig wordt onderzocht, moet je niet binnen een paar uur een oordeel vellen.

Politiewetenschapper Jaap Timmer

"Alle geweld ziet er altijd vervelend uit", gaat Timmer verder. "Dat is niet een grond om te zeggen dat dit niet goed is, dat kun je pas zeggen als je meer weet. Wat heeft die man gedaan, wat heeft hij geroepen? Als iemand zich blijft verzetten tegen zijn aanhouding, en zich niet overgeeft, dan moet je iets. Of dit dan geschikt en gepast is, dat is nu precies ter beoordeling. Maar het is niet gezegd dat die klappen zijn overlijden hebben veroorzaakt. Van een paar klappen op je borst of waar dan ook ga je niet dood."

Deze beelden zijn gemaakt bij het geweldsincident

Timmer sluit niet uit dat er meer beelden zijn, mogelijk van camera's in de omgeving of zelfs van bodycams. "Maar als we met z'n allen willen dat dit goed en zorgvuldig wordt onderzocht en gewogen, moeten we niet ongeduldig zijn en binnen een paar uur na zo'n incident een oordeel willen vellen."

Het overlijden van de 39-jarige man uit Den Haag wordt onderzocht door de rijksrecherche, onder leiding van het OM. Er zal sectie worden verricht op het lichaam. In een verklaring schreef het OM gisteren dat niet duidelijk is op welk moment de man is komen te overlijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl