ANP

De man die vanochtend overleed bij een incident in Waddinxveen waarbij agenten waren betrokken, was een verwarde 39-jarige Hagenaar, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. Van de gebeurtenis zijn videobeelden gemaakt, die Omroep West heeft gepubliceerd.

Die beelden worden bij het onderzoek naar het incident betrokken, aldus het OM. De doodsoorzaak van de man wordt onderzocht, net als het moment van overlijden.

Deze beelden zijn gemaakt bij het geweldsincident

Rond 06.00 uur kreeg de politie een melding over een verwarde man die buiten liep. Daarop is een ambulance gebeld en zijn agenten naar de aangegeven plek gegaan. Ooggetuigen hebben verklaard dat de man uit zijn auto was gestapt en op het wegdek knielde. Hij maakte een verwarde indruk. Wat er daarna precies is voorgevallen tussen de agenten en de man, kan het OM nog niet zeggen.

Op het filmpje, dat een voorbijganger maakte, is te zien hoeveel moeite de agenten hebben om de man op de grond te drukken. Daarbij deelt de politie harde klappen uit. De man ligt op het asfalt en schreeuwt "fuckers" of "motherfuckers", en de agenten roepen een aantal keer "Meewerken! Nu!"

Openbaar Ministerie over geweldsincident Waddinxveen

Het OM kan pas iets zeggen over de doodsoorzaak van het slachtoffer als het onderzoek door de patholoog-anatoom is afgerond. En ook voor een oordeel over het geweld door de agenten moet eerst duidelijk zijn wat er precies is gebeurd, zegt een woordvoerder van het OM. Pas dan kan worden vastgesteld of het gebruikte geweld "passend en geboden" was.

De familie van de 39-jarige man is geschokt door de zaak. Nabestaanden hebben aan Omroep West laten weten dat ze geen bezwaar hebben tegen de publicatie van de beelden.

STER reclame