Schulz: echte onderhandelingen met Merkel beginnen nu pas
SPD-leider Schulz wil over alle belangrijke kwesties opnieuw met CDU en CSU onderhandelen. "De eigenlijke onderhandelingen beginnen nu pas. Als CDU-politici doen alsof alles al vastligt, dan is dat simpelweg niet waar", zei Schulz.
De SPD-leider zal vanavond met CDU-leider en bondskanselier Merkel en CSU-leider Seehofer bespreken hoe het verder moet. De eigenlijke onderhandelingen worden later deze week hervat.
Gisteren gaf het partijcongres zonder enthousiasme Schulz toestemming om verder te onderhandelen over een nieuwe Grote Coalitie met de christendemocraten.
Weerstand
Ook vandaag lieten leidende christendemocraten weten dat ze graag verder willen onderhandelen, maar niet willen terugkomen van al gemaakte afspraken. "Men kan niet wat besproken is opnieuw ter discussie stellen", zei de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann in de Bild.
Minister-president Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) van Saarland waarschuwde dat het hele onderhandelingspakket op losse schroeven komt te staan als delen veranderd worden.
12 februari
De sociaaldemocraten willen onder meer praten over het ontslagrecht, een hervorming van de zorgverzekering en een ruimhartige uitzonderingsregeling voor de gezinshereniging van asielzoekers.
Merkel wil het definitieve coalitie-akkoord op 12 februari rond hebben. Mochten de onderhandelaars het eens worden, dan mogen de 440.000 SPD-leden zich daar nog over uitspreken.
Jonge Socialisten
De Jonge Socialisten ('Jusos') zijn al een nieuwe campagne tegen de 'GroKo' (Grosse Koalition) begonnen onder het motto: Tritt ein und sag nein (word lid en zeg nee). Ze roepen tegenstanders van de Grote Coalitie op lid te worden van de SPD, zodat ze mee kunnen stemmen.
Uit een onderzoek van Der Spiegel blijkt dat de meeste Duitsers geen nieuwe onderhandelingen over een Grote Coalitie willen. Ruim 50 procent zei negatief te staan tegenover het besluit van het SPD-congres; 40 procent is positief.
Gedwongen
De vraag is natuurlijk wel of er veel andere keus is. Schulz zei dat hij begrijpt dat de onderhandelingen weinig enthousiasme in zijn partij oproepen. De SPD wilde in de oppositie, maar volgens hem is de SPD gedwongen tot nieuwe regeringsdeelname door de liberale FPD-leider Lindner, die zijn partij terugtrok uit de onderhandelingen met CDU/CSU en de Groenen.