Rianne Schorel, oud-speelster van ADO Den Haag
Aangepast

Voetbalcarrière ten einde na hersenschudding: 'Goede begeleiding ontbrak'

Een bal die aan komt suizen in een wedstrijd tegen AZ. Rianne Schorel (34) had toen niet kunnen vermoeden dat de bal die haar hoofd raakte, haar leven ingrijpend zou veranderen. De oud-spits van ADO Den Haag liep in 2008 een hersenschudding en een whiplash op.

"Eigenlijk wist ik op dat moment al dat het mis was. Ik had het gevoel alsof ik in een flipperkast zat, maar ik was zo gefocust op het winnen van die wedstrijd dat ik gewoon doorging. De fysiotherapeut ter plaatse gaf in eerste instantie ook aan dat alles goed was."

Toen de klachten bleven aanhouden, trok Rianne een paar dagen later alsnog aan de bel. Maar toen was het al te laat. "Ik kwam thuis te zitten, voor langere tijd. Ik herstelde maar niet. En uiteindelijk moest ik mijn droom, mijn voetbalcarrière beëindigen."

Rianne kwam thuis te zitten na een harde bal tegen haar hoofd

Geen goede begeleiding gekregen

Rianne vertelt bij Nieuwsuur voor het eerst over wat haar is overkomen. Met haar verhaal wil ze het bewustzijn in de voetbalwereld over hersenschuddingen en de gevolgen ervan vergroten. "Als speler ben je geneigd om door te gaan. Maar je zou dan juist goed begeleid moeten worden door specialisten die op een gezonde manier op de rem trappen."

De KNVB laat aan Nieuwsuur weten voetballers met een hersenschudding beter te willen begeleiden. Vanaf 1 maart opent de voetbalbond een speciale polikliniek voor amateurs en profs die een hersenschudding oplopen op het veld.

Die goede begeleiding heeft Rianne zelf destijds gemist. "De kennis en de erkenning van wat een hersenschudding is en wat je dan moet doen, die ontbraken." Ze had eerder hersenschuddingen opgelopen op het veld, maar die ene bal in de wedstrijd tegen AZ zorgde dat ze niet meer kon functioneren.

Ik was het onbegrip en de eenzaamheid zat. Ik wilde opgeven, voor mij hoefde het niet meer

Rianne Schorel

Rianne ontving van haar teamgenoten en haar coach veel steun en lieve briefjes na het incident. Maar ADO Den Haag verbrak na een half jaar haar contract. Vanaf dat moment stond Rianne er alleen voor. Ze zocht jarenlang tevergeefs naar adequate hulp.

Op een gegeven moment raakte ze in een depressie en zag het leven niet meer zitten. "Voor mijn gevoel had ik zó hard gestreden om uit die situatie te komen. Ik was het onbegrip en de eenzaamheid zat. Ik wilde opgeven, voor mij hoefde het niet meer."

Uiteindelijk wist ze met behulp van neurologische experts uit Amerika, mensen die ook betrokken waren in de begeleiding van American football-spelers met hersentrauma, uit het dal te komen.

En nu, tien jaar na de hersenschudding, zit ze naar eigen zeggen in de laatste fase van herstel. "Het gaat nu goed, maar dat heeft wel lang geduurd." Met voetballen is ze gestopt, al trapt ze soms nog een balletje.

Dubbel gevoel bij succes Oranjevrouwen

Rianne schreef de afgelopen maanden een boek over wat haar is overkomen. Leven met mijn hersenschudding komt morgen uit. Dat het boek er nu is, ziet ze als een overwinning. Een bewijs dat ze er nog is, dat ze nog iets kan.

Ten tijde van het ongeluk was Rianne hard op weg om een vaste waarde te worden bij ADO Den Haag en werd ze geselecteerd voor het Nederlands elftal. Ze was één van de betere speelsters van Nederland bij de start van de Eredivisie in het seizoen 2007/2008.

Ze keek vorige zomer dan ook met een dubbel gevoel naar het succes van Oranje Leeuwinnen. Ze zag haar oud-teamgenoten een beker in de lucht houden, omringd door een oranje mensenmassa. Maar het klopte niet helemaal. Zij had daar zo graag zélf willen staan.

Reportage: KNVB opent polikliniek voor hersenschuddingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl