De KNVB wil voetballers met een hersenschudding beter begeleiden, dat meldt de voetbalbond aan Nieuwsuur. Vanaf 1 maart opent de bond een speciale polikliniek voor amateurs en profs die een hersenschudding oplopen op het voetbalveld.
"Er is veel onbekendheid over wat een hersenschudding precies is, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe je het goed moet kunnen begeleiden", zegt Edwin Goedhart, chef-arts van de KNVB en de geestelijk vader van dit initiatief.
Volgens de KNVB zijn er per jaar 4000 hersenschuddingen op de voetbalvelden. Jaarlijks worden zo'n 500 veldvoetballers (tegenover 500 hippische sporters, 300 wielrenners, 200 hockeyers) met hersenschuddingen bij de eerste hulp van ziekenhuizen behandeld. Dat blijkt uit de recentste cijfers van expertisecentrum VeiligheidNL.
"Ik wil niet mensen bang maken met deze cijfers", zegt Goedhart. "Ik wil juist benadrukken dat een hersenschudding voor de mensen die het betreft grote impact kan hebben. Voor hen willen we er zijn. Al is er maar één speler die we kunnen helpen, dan ben ik tevreden."
Onzichtbare blessures als hersenschuddingen komen de laatste jaren ook steeds meer op de radar van artsen en wetenschappers rond het voetbal. Volgens neuropsycholoog Erik Matser, die zelf veel sporters heeft begeleid, is het een probleem dat veel mensen nu niet de impact van een hersenschudding inzien.
"Ze hebben bijvoorbeeld een botsing tijdens een contactsport, voelen zich even duizelig, hebben daarna nog een paar dagen last van hoofdpijn en misselijkheid, en spelen dan weer door. Ze hebben vaak niet in de gaten dat dit veel ernstiger is dan bijvoorbeeld een knieprobleem."
Maar ook in de geneeskunde rond het (top)voetbal is volgens Matser nog een wereld te winnen. "Als het gaat om klachten en problemen onder de nek lopen ze ver vooruit op de normale geneeskunde. Maar boven de nek is het dramatisch slecht." Hij is dan ook erg blij met de komst van de polikliniek van de KNVB. "Eigenlijk had het er al veel eerder moeten zijn."
Relatie tussen hersenschudding en dementie
Vorig jaar ontdekte de medische afdeling van FIFPro, de internationale spelersvakbond, een link tussen hersenschuddingen en mentale klachten, zoals depressies. Deze maand is FIFPro samen met de Engelse voetbalbond een onderzoek gestart naar hersenschuddingen en eventuele effecten op de lange termijn, zoals dementie.
Inspiratie voor het onderzoek is een documentaire van de Engelse oud-topspits Alan Shearer die zichzelf liet onderzoeken op tekenen van dementie na een leven vol kopduels. Hij vindt dat er tot nu toe te weinig onderzoek is gedaan en dat oud-voetballers met dementie aan hun lot zijn overgelaten.
In de VS is al eerder bewezen dat American football-spelers meer kans hebben op hersenbeschadiging en dat leidde tot maatregelen. De NFL werd destijds verweten dat het lang de risico's van hersenschuddingen heeft verzwegen, omdat er werd gevreesd voor hoge schadeclaims van (oud-)spelers.
Uiteindelijk willen we voetballers met een hersenschudding terugbrengen naar het veld.
De KNVB vindt het nu hoog tijd voor actie en gaat dus hersenschuddingen onder de loep nemen. De voetbalbond werkt daarvoor samen met het AMC en de Vrije Universiteit in Amsterdam.
"De kennis die we vergaren via de polikliniek zullen we weer verspreiden onder clubs, trainers en spelers om de bewustwording te vergroten. Met name over de eerste, kwetsbare weken na een hersenschudding", zegt Goedhart.
Volgens hem heeft de kliniek niets met angst voor eventuele schadeclaims, zoals in het American football, te maken. "Uiteindelijk willen we voetballers met een hersenschudding zo goed mogelijk begeleiden en terugbrengen naar het veld. Daar is het ons om te doen. Want daar hoort de speler thuis."