Filosofiedocent Didier Lemaire kreeg dreigmails. "Ik weet dat ik een risico loop, maar ik ben voorzichtig. Ik woon redelijk ver van Trappes en hoef niet steeds om me heen te kijken."
Aïcha Akafou, is onbereikbaar. Ze heeft haar de-radicaliseringsproject opgedoekt. "Na haar interview in Nieuwsuur is ze zwaar bedreigd", zegt Didier Lemaire. "Ze voelt zich niet meer veilig en vreest voor het leven van haar dochters en haarzelf. In de moskee krijgt ze beledigingen naar haar hoofd geslingerd."
We beloofden de geïnterviewden dat reportage niet op de Franse televisie zou worden uitgezonden. Hij werd met Franse ondertitels alleen in kleine kring getoond. Toch blijken veel inwoners van Trappes de reportage inmiddels te hebben gezien. We werden zelfs benaderd door journalisten van Le Monde of ze over de reportage mochten publiceren. Maar daar hebben we geen toestemming voor gegeven.
Bekijk hieronder de reportage zoals die op 15 april is uitgezonden.
Docent Lemaire zag de Parijse voorstad Trappes dit jaar veranderen. "De macht van salafisten neemt toe. Zij heersen in de stad." Hij had na de reportage een lange discussie met leerlingen van zijn lyceum. "We bespraken waarom ze tijdens de interviews zo fel tekeer gingen tegen de laïcité. Over de scheiding tussen kerk en staat hadden ze nooit nagedacht. Ze herhaalden wat ze om zich heen hoorden."
Lemaire beschouwt het lyceum als eiland van rust in een voorstad onder invloed van de orthodoxe islam. "Leerlingen hopen op succes in de maatschappij en waarderen onze begeleiding. Ze hebben respect voor de Franse instituties en luisteren nog naar ons. Dat geeft wat tegenwicht."
Hij zag zijn leerlingen dit jaar religieuzer worden. Ze beschouwen hem als vertrouwenspersoon. Zodra zijn vrouwelijke leerlingen de school verlaten, leven ze in een andere wereld, ziet Lemaire. "Salafisme is de norm geworden. Zodra ze het schoolplein aflopen, zijn de meisjes zwaar gesluierd. Ze vertellen dat ze anders worden buitengesloten."
Ondanks de negatieve publiciteit groeit de islam.
Abdel Houari, cineast en salafist, was tevreden over de Nieuwsuur reportage, maar hij heeft één vraag: "Waarom kreeg de filosofieleraar zoveel het woord? Sommige van mijn moslimvrienden waren daar kwaad over. Hij weet niks van de islam en dat is gevaarlijk."
Houari hoort voor het eerst over de bedreigingen tegenover Aïcha Akafou en keurt dat af. Hij begrijpt wel waar de woede vandaan komt. "Aïcha nam het in de reportage niet op voor de moslims en dat wordt haar nagedragen. Ze woont in Trappes, ze is moslim, maar ze gedraagt zich te weinig als moslim. Dat speelt misschien een rol."
De groei van islam
Houari heeft inmiddels een groep jonge moslims om zich heen verzameld. "Ik organiseer bijeenkomsten en daar bespreken we de samenleving, bijvoorbeeld, hoe je je als moslim moet gedragen in het dagelijks leven."
Hij heeft het afgelopen jaar zijn eerste grote pelgrimstocht gemaakt naar Mekka. Een half jaar geleden heeft hij als cineast ander werk gevonden. Hij beheert de communicatie van een groot bureau dat reizen organiseert naar Saoedi-Arabië. "In Mekka heb ik een eerste reportage gefilmd. Ik kwam terug met prachtige beelden. Dat kan andere moslims stimuleren om een reis te boeken. Steeds meer jongeren reizen naar Mekka en Medina. 70 procent van onze klanten is jonger dan veertig jaar. Want ondanks de negatieve publiciteit groeit de islam."
'Minder controverses'
Houari is te spreken over president Macron. "President Hollande en premier Valls vond ik weerzinwekkend. Zij namen de moslims niet in bescherming. Integendeel, met hun anti-islam-uitspraken, hebben ze bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet. Puur uit politiek gewin."
Houari vindt dat Macron goed luistert naar zijn mensen. Hij laat moslims met rust en er zijn minder controverses. Hij spreekt niet over de islam en dat is positief.
Filosofieleraar Lemaire wil juist een kritische brief schrijven naar de regering-Macron. "Ik hoop dat de politiek zich gaat verdiepen in de ontwikkelingen in Trappes. Zij kijkt de andere kant op en dat moet veranderen."