NOS NieuwsAangepast

Checklist: dit moet je weten als je Oud en Nieuw gaat vieren

Wat moet je doen als je buurman dit weekend vuurwerk in zijn oog krijgt? Bijna driekwart van de mensen die meededen aan een publieksonderzoek heeft geen idee. Het Rode Kruis, dat het onderzoek liet uitvoeren, zegt dat de meeste Nederlanders wel de gevaren van Oud en Nieuw kennen, maar niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.

We helpen daarom graag met handige tips - ook voor de hond.

• Alcoholvergiftiging

Niet of gematigd drinken klinkt hartstikke logisch. Toch wil daar maar 1 op de 5 deelnemers van het publieksonderzoek aan. Elk jaar belanden honderden mensen bij de eerste hulp met een alcoholvergiftiging. Mochten familieleden of vrienden toch veel te diep in het glaasje kijken, handel dan snel. "Als iemand niet meer aanspreekbaar is, is het belangrijk dat je diegene dan op de zij draait", legt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Als hij of zij dan moet overgeven, gaat dat in elk geval naar buiten."

• Afgerukte hand

Vuurwerk kan mensen een vinger of hand kosten. Als je zoiets ziet, houd dan vooral je hoofd koel en bel direct 112. De hand of vinger kun je het beste in een droge plastic zak stoppen die je vervolgens in koud water bewaart. "Misschien kunnen ze de vinger of hand er in het ziekenhuis weer aanzetten. Oefen intussen druk uit op de wond tot de ambulancebroeders het van je overnemen."

• Vuurwerk in oog

"Dit letsel komt het meeste voor. Kijk meteen of het oog nog intact en rond is", zegt Van der Gaag. "Als dat zo is, druppel dan voorzichtig water in het oog zodat het vuurwerk er zo snel mogelijk uitkomt. En natuurlijk weer 112 bellen." Vuurwerk in het oog is heel simpel te voorkomen met een vuurwerkbril. Dat weet intussen bijna iedereen, maar slechts 1 op de 7 mensen zet er ook echt eentje op.

• Brandwonden

Een hele avond (beschonken?) in de buurt van vuurwerk, oliebollenvet, kaarsen en/of gourmetstellen? Je hoeft niets geks te doen om een brandwond op te lopen tijdens Oud en Nieuw. Mocht het jou overkomen dan heeft de Brandweer een aantal tips: koel de wond met lauw zachtstromend water en verwijder alleen de kleding die niet aan de wond kleeft.

Nog een reminder voor de oliebolhobbyisten: brandende olie blus je niet met water! Mocht de vlam in de pan slaan, doof dan de brand door een deksel op de pan te leggen, adviseert de Brandweer.

• Huisdier voorbereiden

Je had zelf vast ook al bedacht dat je huisdieren een kwartier voor de jaarwisseling niet meer moet uitlaten. Maar wist je ook dat je uit voorzorg het beste de hele maand een riem kunt gebruiken? "Als jouw huisdier schrikt, bestaat er een grote kans dat het op de vlucht slaat", weet hondengedragsdeskundige Sacha Gaus. "En zorg na het laatste uitlaatrondje voor de jaarwisseling dat de gordijnen dicht zijn."

• Dier aaien

Veranderen jouw huisdieren op 31 december ook in bange hoopjes haar met grote, zielige ogen? En negeer je dat omdat je de angst niet wil aanwakkeren? Think again, zegt Gaus. "Het is een misverstand dat je dieren niet zou mogen troosten of steunen als ze bang zijn. Angst is een emotie en een bang dier heeft geen leervermogen. Dan kun je een dier dus ook niet 'angstiger aaien.'"

• Winkels dicht

Wie nog laatste inkopen dacht te doen op 31 december kan bedrogen uitkomen. In een aantal gemeenten kunnen winkels en kramen gesloten zijn omdat Oudejaarsdag dit jaar op zondag valt. Check dus ruim op tijd hoe het in jouw gemeente zit. In veruit de meeste gemeenten zijn de winkels trouwens wel gewoon open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl