ANP
NOS NieuwsAangepast

'Vuurwerk is goed voor de opvoeding, zeg niet de hele tijd: kijk uit'

Voor veel pubers is vuurwerk nog veel spannender dan voor volwassenen. "Sommige jongeren verheugen zich er zelfs een héél jaar op. Dat moet je als ouder kunnen omarmen." Die oproep doet opvoedexpert Marina van der Wal in het AD vanmorgen. Volgens haar is het knalspektakel rond Oud en Nieuw heel goed voor pubers en hun opvoeding.

"Veel vaders vinden vuurwerk zelf natuurlijk ook ontzettend leuk. Deel dat met je kind. Want dat is bij pubers ook heel belangrijk: dat ze wel het gevoel houden dat ze emoties met hun ouders kunnen delen."

Volgens de expert moeten opvoeders wel regels en grenzen stellen aan het vuurwerkgebruik. "Maar het is belangrijk om eerst aan te geven dat je begrijpt hoe mooi ze vuurwerk vinden."

Oorlogstuig

Over illegaal vuurwerk mag volgens Van der Wal geen discussie ontstaan. "Dat is alternatief oorlogstuig en daar hoor je je niet mee bezig te houden", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar moet er dan met harde hand worden opgetreden en pubers duidelijk worden gemaakt dat ze hun kansen hebben verspeeld.

En tot slot nog een veelgehoorde klacht van pubers: "Zeg niet de hele tijd: kijk uit. Vooral moeders hebben er een handje van, maar dat is vragen om ongelukken. Je straalt er mee uit dat je geen vertrouwen in je kind hebt."

Er zijn alternatieven: Vraag je kind hoe hij of zij het gaat aanpakken, in plaats van altijd te waarschuwen. "Als ouders zich hieraan houden, gaan kinderen een heel leuke jaarwisseling tegemoet", zegt Van der Wal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl